algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Un misteri que s'ha d'aclarir

Els propietaris dels pous que s'assequen a Sóller no volen que el problema quedi en no-res i demanen que es continuï investigant quina és la causa de la baixada del nivell d'aigua

38350
El nivell no s'ha recuperat. | Lluc Garcia

Josep Colom i Joan Canyelles són dos dels propietaris de Sóller afectats per la davallada del nivell dels pous, un fet que va coincidir amb l'inici de les obres de captació d'aigua del torrent per realitzar proves a la planta potabilitzadora de la Costera. Aquests veïns no s'expliquen els motius d'aquesta situació i asseguren que "el nivell dels nostres pous s'ha mantingut exactament igual durant dècades i, fins i tot, en anys molt secs". Josep Colom, que viu al carrer Romaguera, s'adonà de la baixada fa devers un mes ja que normalment resideix a Palma. "Des de l'any 1915 -assegura- no tenim constància d'una minva com aquesta i que després el nivell no es recuperi com ha passat ara".

Més alarmat encara es troba el seu veí Joan Canyelles, que rega un magnífic hort amb l'aigua del pou. "Fa devers un mes vaig anar a regar i vaig quedar sense aigua. Després vaig saber que havien començat les proves de la Costera i vaig trobar que era molta coincidència. El nivell no s'ha recuperat", explica indignat. Canyelles mostra el pou, en què efectivament es veu la bomba fora de l'aigua, ja incapaç de treure'n una gota. Per continuar amb l'hort disposa de 40 minuts d'aigua de la font de l'Olla, que en tira dins el pou per poder anar regant durant la setmana. També se sap que dos o tres pous més del costat dret del torrent, tots aquests molt pròxims entre si, han registrat una baixada dràstica dels nivells coincidint amb les esmentades proves.

Els veïns, satisfets

Els veïns ja han anat a l'Ajuntament i diuen que estan "molt contents" per la resposta que han obtingut de la regidora de Medi Ambient, Catalina Esteva, que "immediatament ho posà en coneixement de la Conselleria".
Tot i això, els tècnics descarten que pugui existir alguna relació entre aquest aprofitament experimental i la davallada del nivell freàtic en aquesta zona. Els propietaris sospiten que en les proximitats hi pugui haver alguna extracció irregular encara que no els consta que s'hagi fet cap pou nou, i tampoc a l'Ajuntament. Josep Colom i Joan Canyelles reclamen que s'investigui més a fons aquest tema perquè "podria haver-hi més afectats". De moment, no els convencen gaire les explicacions que han rebut: "El fet és que l'aigua ha minvat i els pous no es recuperen. Això deu tenir algun motiu i la captació de la Costera és una coincidència massa gran".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jordi, fa mes de 14 anys
Solleric: no fas res més que donar-me la raó: que més es que un malbaratament de l'áigo fer més piscines, canonades espenyades i tudar aigo i més aigo fins i tot per rentar el cotxo??? ah i llonguet jo no ho som, som de Sa Pobla i aqui sabem molt bé lo que es un pou i sabem molt be aprofitar s'aigo.
Valoració:2menosmas
Per Solleric, fa mes de 14 anys
Estudiantet i Jordi, dos llonguets que no saben que és i que significa un pou a la part forana i molt concretament a Sóller. La notícia parla d'uns pous centenaris, de part d'una cultura de l'aigua que es perd gràcies al malbaratament d'un recurs per part dels ciutadans. No sabeu del que parlau. Deis dois.
Valoració:0menosmas
Per Jordi, fa mes de 14 anys
Pous particulars i piscines, moltes més piscines cada any que passa, i perdues d'aigo per les canonades i sobretot: la gent no te consciencia de lo que es poder tenir aigo corrent, si l'haguessen de treure amb poals i caminar dues o tres hores per tenir-ne com fan a l'Africa...
Valoració:8menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
No seria millor prohibir els pous de ús particular o sigui la aigua gratuïta.
Els qui vulguin regar que acaparin la aigua de la pluja instalant cisternas o aljubs o que compri la aigua.

La aigua ès un fluid que necessita un continent, no ès com el aire que se pot respirar o se pot estojar dins un continent. Per ara el aire ès gratuït.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente