nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Mig segle dedicat a Juníper Serra

El petit museu dedicat a l'únic espanyol considerat pare fundador dels Estats Units ha fet 50 anys. Modernitzar-lo i millorar el coneixement de la figura del pare Serra són els desitjos de la institució

"Sempre endavant". Aquest era, segons conten els seus biògrafs, el lema preferit pel beat Juníper Serra, el frare mallorquí que en el segle XVIII va fundar ciutats tan importants com Califòrnia i San Diego.

I és precisament aquest mateix lema el que s'han aplicat els responsables de la Casa Museu Fra Júniper Serra durant els cinquanta anys de la seva existència.

Petrer universal

El petit museu guarda entre les seves parets algunes peces clau en la biografia de "l'únic mallorquí que té un lloc en el Capitoli de Washington i que és considerat pare fundador de la nació americana", va explicar Arnold Chacón, ambaixador en funcions d'Estats Units a Espanya. Chacón, que inicià el discurs en català, explicà també que "fra Juníper Serra té als Estats Units d'Amèrica un lloc merescut tant al Capitoli com a les escoles i a les universitats".

L'ambaixador va acompanyar el president Francesc Antich; el president de l'Associació Pare Juníper Serra i cònsol honorari d'Estats Units a Balears, Tummy Bestard; el batle de Petra, Joan Font; el fiscal en cap de Balears, Bartomeu Barceló, i el president i editor del Grup Serra, Pere A. Serra, a més d'altres autoritats, en la celebració oficial del primer mig segle de vida del museu.

Durant l'homenatge, que es va oficiar a la sala d'actes del museu, es van recordar els antics presidents de la institució. Així mateix, el president Antich va rebre un certificat com a membre d'honor de l'Associació Pare Juníper Serra i un mapa històric dels Estats Units en el qual figuren totes les colònies espanyoles que fra Juníper Serra evangelitzà. Igualment, l'ambaixador en funcions dels EUA, Arnold Chacón, va rebre un certificat com a membre d'honor de l'esmentada associació. Durant l'acte oficial, el president Francesc Antich va destacar la importància de "sorprendre els nostres visitants amb el petrer que va fundar ciutats tan importants com Califòrnia, San Francisco i San Diego".

En el mateix sentit, el president de l'Associació Pare Juníper Serra, Tummy Bestard, va ressaltar la importància de modernitzar el museu. Una actuació que ja s'està duent a terme amb el conveni signat el mes de maig passat amb la Conselleria de Turisme. Aquest acord ha permès posar en marxa una pàgina web i també la restauració de les teulades del museu, que es trobaven en molt mal estat. Així, els responsables de la Casa Museu Fra Juníper Serra varen agrair l'interès del Govern per preservar i difondre el llegat del "civilitzador" de Califòrnia.

I és que el frare petrer Juníper Serra (1713-1784) no va deixar mai de banda els seus orígens. Així ho evidencia el fet que batiàs set missions californianes amb el nom d'algunes capelles del convent de Sant Bernadí, el lloc on es creu que va descobrir la seva fe. A més, els seus biògrafs conten que quan va batiar els dos primers indígenes els posà de nom Bernadí i Maria de Bonany. Uns fets que el Museu Fra Juníper Serra vol difondre per donar a conèixer el mallorquí que, des de la seva convicció, va posar els fonaments del país més poderós del món.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
Un des principals que contribuí an es genocidi des indis
Valoració:2menosmas
Per X, fa mes de 14 anys
Per què no ho feis recordar tot? Per què només deis coses bones? No oblidem que aquest personatge no deixava de ser un cristianitzador que agafava indis i els convertia a la seva manera de pensar.

A més, com en MJ diu, tot és en foraster. No sé qui norgull se suposa que hem de sentir...
Valoració:8menosmas
Per MJ, fa mes de 14 anys
Hom mira un mapa de Califòrnia i li costa creure que va ser fundada per un mallorquí. Tots els noms són en castella. Diu en Biel Majoral 'Què té aquesta terra nostra...?
Valoració:4menosmas
Per Jaume, fa mes de 14 anys
Ja teniu els becaris o què? Des de quan Califòrnia és una ciutat? A veure si us documentau millor!
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente