nubes dispersas
  • Màx: 17.72°
  • Mín: 8.69°
17°

Una policia per al Pla

Vint anys després que el Tribunal Constitucional en frustràs un primer intent, la Conselleria d'Interior estudia la possibilitat de mancomunar la Policia Local del Pla de Mallorca i solucionar així els seus problemes de seguretat

La creació d’una policia mancomunada és una de les reivindicacions històriques dels ajuntaments que formen la Mancomunitat del Pla de Mallorca, una comarca situada al centre de l’Illa i, per tant, sense costa i de pobles petits sovint mancats de recursos. Els ajuntaments d’aquests 14 pobles no poden garantir el nombre suficient d’agents per poder tenir vigilància les 24 hores.

Ja fa anys que aquesta qüestió està sobre la taula. A final dels anys 80, una onada de robatoris a la zona del Pla va provocar que els ajuntaments es plantejassin el projecte, pioner a l’Estat, de crear una policia pròpia de la Mancomunitat. Però després d’un llarg camí per les sales dels jutjats, l’any 1993 el Tribunal Constitucional acabà de cop amb el projecte impugnant una part de la Llei de coordinació de policies locals.

Tot i això, ja hi havia hagut temps perquè algunes policies locals rebessin les primeres mesures que havien d’identificar el nou cos de seguretat. Així ho demostren els dos cotxes Renault 4L que els agents de Vilafranca aconseguiren de mans de la Conselleria i que encara són al quarter.

Vint anys després, i amb María Àngeles Leciñena al capdavant, Interior torna a posar a l’ordre del dia la necessitat d’una solució per a la seguretat del centre de l’Illa.

Pendents de la llei

La creació d’un reglament que hauria de regular aquesta policia coordinada està pendent del Ministeri d’Interior. Fins que aquest no estableixi les directrius de la llei del 13 de desembre de 2007, que diu: "dos o més municipis limítrofs de la mateixa comunitat que no disposin separadament dels recursos suficients per a la prestació dels serveis de policia local podran associar-se per a l’execució d’aquestes funcions", el Govern balear no pot actuar.

Segons afirma Leciñena, "hem d’esperar a veure què hi diu Madrid", ja que alguns conceptes d’aquesta llei no estan del tot clars. Així ho apunta també Joana Maria Pasqual, presidenta de la Mancomunitat del Pla, qui a més afegeix que "la posada en marxa de la policia mancomunada podria ser una prova pilot per a una futura policia autonòmica".

Una alternativa

Pendents de Madrid, Interior estudia altres fórmules jurídiques que solucionin les deficiències en matèria de seguretat que pateix el centre de Mallorca. En aquesta línia, analitza la possibilitat de crear un consell de coordinació, un òrgan col·legiat que permetria crear un servei de policia intermunicipal en l’àmbit territorial del Pla.

La constitució d’aquesta entitat "recauria en els municipis que ho sol·licitassin, i no en la Mancomunitat, perquè són ells els que en tenen la competència", afirma Leciñena. Per identificar la necessitat real de la seva creació, l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB) du a terme un estudi real de l’estat actual de la seguretat al Pla.

Aquesta nova fórmula, implantada ja a Menorca i a les Pitiüses, té el vistiplau dels 14 ajuntaments implicats, que el 9 de juny passat enviaren una carta firmada pels batles en què manifesten l’interès per a la creació d’aquest consell de coordinació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.