muy nuboso
  • Màx: 12.89°
  • Mín: 7.47°
12°

ACA, la mística de la creació

Al bel mig de Mallorca s'hi aixeca Son Bielí, un lloc idíl·lic per poder enlairar l'esperit cap als mons de la meditació i de la creació. Antoni Caimari, creador de la Fundació ACA, ha fet realitat el seu somni

Son Bielí es troba en un vessant del poble de Búger i, per això, un extrem de la casa està plenament integrat dins la zona urbana, mentre que l’altre s’endinsa dins el Pla i el Llevant de Mallorca fins allà on la vista és capaç de colombrar. Aquesta característica el fa un lloc idíl·lic per poder enlairar l’esperit cap als mons de la meditació i de la creació, que és precisament el que pretén el fundador d’ACA, el pobler Antoni Caimari, un singular personatge, mescla de visionari i de creador, místic, bohemi i "guru" que, fort i no et moguis, ha duit el seu somni endavant, tot i els entrebancs administratius i les incomprensions de diversos sectors de la casta política.

La finalitat de la Fundació ACA (Àrea de Creació Acústica) és, especialment, la divulgació dels compositors actuals, però també la dels músics en general, igual que dels intèrprets i de les altres arts. Per aquest motiu, l’entitat comprèn una sèrie de branques que tracten de diverses facetes de l’art i de la cultura, com són l’Aula poètica, els Amics de l’orgue, l’Aula de gastronomia o l’Àrea d’imatge. Però no s’acaba aquí. També té l’Àrea artística, que s’ocupa del Festival de compositors, altrament anomenat Encontres; la Traditio art, branca especialitzada en música tradicional; la UM (Unió de Músics), que funciona com a discogràfica; i Sa Vacal, que és un espai verd obert a la societat i que recull una col·lecció de plantes autòctones. Finalment, està en projecte la construcció d’unes dependències per ubicar-hi el Centre de recerca i documentació històrica i musical de Mallorca, que tindrà el seu lloc enmig d’aquesta increïble polis cultural.

Éncara que avui el més visible és la biblioteca de gastronomia i temes de medi ambient, resulta més que evident que tanta activitat ha de generar molta de documentació. Tenint en compte que la Fundació es creà el 1978, parlam de trenta anys de produir i arreplegar material d’índole molt diversa que servirà per bastir un complex integrat per un arxiu, biblioteca, partituroteca, discoteca, videoteca i filmoteca. I això sense comptar-hi les edicions pròpies ni l’arxiu fotogràfic de les activitats realitzades, que supera les 80.000 imatges.

S’ha de pensar que, en el fons històric de la Fundació, hi ha un valuós patrimoni —escrits, cartes, dedicatòries, partitures originals i dedicades, fotografies...— dels músics i d’altres artistes que han arribat a passar per Mallorca convidats per ACA, a través dels Encontres de compositors i de les altres activitats realitzades. Parlam de més de 700 persones, entre les quals trobam els noms de Krzysztof Penderecki, Luca Lombardi, Charlotte Seither, Cristóbal Halffter, Luis de Pablo, Xavier Montsalvatge, Joan Guinjoan, Romà Alís, Antón García Abril, Antoni Matheu, Llorenç Galmés, Bernat Julià, Antoni Martorell i Baltasar Bibiloni, per esmentar-ne alguns.

Tot aquest material tindrà el seu lloc específic a les noves instal·lacions, que ja estan dissenyades i que resten únicament pendents del pressupost. Ara per ara, el material es troba dispers entre Son Bielí i les oficines de la Fundació, situades al centre del poble, i espera pacientment dins caixes la possibilitat de la seva utilització per part dels estudiosos. De moment, els creadors poden accedir a les cel·les de Son Bielí per entrar en contacte amb ells mateixos i amb l’univers que els envolta. Tota una filosofia enmig d’un lloc únic.

( biel@portula.net )

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per pep, fa mes de 15 anys
En Toni Caimari és una gran persona i un gran artista. Fa una gran labor amb la fundació ACA. Estaria molt be que hi hagués més Fundacions d'aquest tipus replegades per totes ses Illes. Si els polítics haguessin dedicat un 2% dels doblers que han estafat al poble, n'hi podia haver un bon grapat d'aquests tipus d'entitats tan necessàries avui en dia. Salut i llarga vida a ACA.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente