El Govern ha aprovat un decret llei pel qual es rebaixa del requisit del català als zeladors i es prorroga el termini per a acreditar el coneixement lingüístic en els processos d'estabilització de tots els treballadors públics dels dos anys actuals a quatre.
Ho ha anunciat aquest divendres a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern el portaveu de l'Executiu autonòmic, Antoni Costa, qui ha confirmat que el decret ha estat pactat amb Vox i serà previsiblement convalitat al Parlament amb els seus vots i els del PP.
En concret, el decret modifica una disposició addicional del decret de mesures urgents per a reduir la temporalitat a l'ocupació pública (de juny de 2022) per a prorrogar el termini de què disposen els funcionaris per a acreditar el coneixement del català en els processos d'estabilització.
Així, aquells que varen accedir a un lloc de treball públic sense tenir el nivell lingüístic exigit, i que disposaven de dos anys per acreditar-ho, ara tendran quatre anys.
D'altra banda, en virtut del nou decret s'afegeix una disposició addicional que marca els requisits lingüístics a la sanitat pública per a rebaixar el nivell de coneixement que han d'acreditar els zeladors.
Les dues mesures, ha assenyalat el vicepresident del Govern, s'han pres des del «pragmatisme» i assegura que no tenen cap relació amb la negociació dels pressupostos autonòmics que estan duent a terme amb la formació d'extrema dreta, en què el català a l'educació i a la Funció Pública són un dels temes que s'estan abordant.
«No hi té absolutament res a veure, aquestes qüestions fa temps que el Govern entenia que eren absolutament necessàries», ha subratllat.
10 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Fer2Clar que sí,per aixó totduna amollau"háblame en español,que estamos en Ezpaña".I si no canviam la llengua som " mal educats" " catalanistas",etc.,etc.. Et recordo,que des de 1229,xerram-parlama la nostra llengua,el català,i que els teus,estan probant d'eliminar,tindreu feina,com més ho faceu més la xerrarem,parlarem o rallarem
MATRIXEl pprodit i els voxmitius,sí,que a més a més la majoria sou forasters no integrats,amb catalanofòbia greu,i no sou tot el poble,meins fantasmades,coionades;franquistes,voxistes i "bulos".Sou la perllongació del decret de nova planta,del felip v,primo de rivera,i el vostro genocida ferrolà.
guillemEls preocupa que sí que ens puguin atendre en català. Faran tot el possible perquè no sigui així.
@Fer2 ja me diràs tu a on has vist escrit que les dretes estiguin preocupades per la incapacitat de milers de funcionaris, d'atendre a la ciutadania en català. Poca gent es capaç de repetir aquest doi teu, de que les dretes a Mallorca volen que les dues llengües estiguin al mateix nivell.
Los de Mes solo quieren monolinguismo catalán. Va a ser que no, el pueblo ya se ha pronunciado a favor del bilinguismo
Fer2M'estic començant a plantejar que per ventura te creus de veres totes les parides que amolles per aquí.
@guillem Les dretes volen que les dues llengues estiguin al mateix nivell
Per quin motiu les dretes no volen rebaixar també el nivell de castellà a l'Administració Pública i així les dues llengües estaran al mateix nivell ?
Les proves de català que sempre s'han fet a les categories professionals de nivell inferior sempre han estat una broma. Des de sempre les aprovava gairebé tothom de tan senzilles que són. N'Armengol va renovar la moratòria i la va extendre a més categories de sanitaris. I no en parlem de la tolerància de tothom pel que fa a l'aplicació del decret de mínims a les escoles, és igual si governa n'Armengol o si ho fa na Prohens. El problema és la dependència legal a les directrius espanyoles. Tenim un molt mal panorama i no el solucionarà el sistema autonòmic.
L’any 2023 el català va passar d’esser un requisit a ser un mèrit pels sanitaris a les Illes Balears. Així doncs, els populars complien l’acord amb Vox que va permetre a Marga Prohens ser la nova presidenta, i que en la pràctica va ser una declaració d’intencions contra el català. No havia de passar la legislatura sense fer una altra concessió a VOX i ara el 2025 es rebaixa el requisit del català per els zeladors. O és que ara aquest col•lectiu ha de passar consulta amb els usuaris? JAJAJA En serio el català es una llengua que com l’euskera, és un dels idiomes més difícils del mon? O no és mes una percepció subjectiva, que depèn de la nostra actitud i motivació? És desitjable que aquestes persones que han optat voluntàriament a venir a viure a aquestes illes tinguin la voluntat i el compromís per aprendre la llengua catalana. A la fi el català és una llengua romànica. De qualsevol manera el cervell humà està preparat per ser bilingüe i som milers de persones que parlem més d’una llengua al mon. És que na Marga Prohens s’ha begut una altra vegada i ja van moltes vegades l’entesa????