Volà l'US Postal i Armstrong ja és líder

El conjunt nord-americà guanyà la cronometrada i l'Illes Balears, tercer, tingué una destacada actuació

TW
0


L'US Postal i Lance Armstrong s'apuntaren una nova batalla en aquest Tour de França després d'aconseguir la victòria a la cronometrada per equips entre entre Cambrai i Arras, sobre 64,5 quilòmetres. Una victòria que serveix a Lance Armstrong per vestir-se per primera vegada el jersei groc en el seu camí cap al seu sisè Tour. Un lideratge que ja va estar a punt d'aconseguir en el pròleg, però en el camí es trobà amb el suís Cancellara.

L'US Postal emprà la seva experiència en una cronometrada a la qual les pèrdues estaven limitades pel Tour fins a un màxim de 20 segons pel segon classificat, 30 pel tercer i així successivament fins a un límit de tres minuts pel darrer classificat.

L'equip que dirigeix Johan Bruynel apostà per no forçar en el seu inici. La pluja que presidia el recorregut convidava a la precaució, més encara després que en el record estigués la caiguda que patí dimarts Ibán Mayo. La primera referència, en el quilòmetre 18, fou per l'Illes Balears. L'equip d'Eusebio Unzúe continua creixent en aquest terreny i ahir aconseguir finalitzar en tercera posició a 1:15 de l'US Postal, que finalment, per les restriccions del Tour quedaren reduïdes a 30 segons.

Malgrat aquest primer pas, l'US Postal conservà la calma. Conscient de l'avantatge que li donava sortir a la darrera posició, l'equip que dirigeix Bruynel comença a intensificar el ritme i en el segon punt de referència, en el quilòmetre 56, ja havia aconseguit capgirar els registres.

Ja no abandonà aquest primer lloc l'US Postal, que sols comptava amb l'absència de Noval, el benjamí que debuta a la ronda francesa. Per segon any consecutiu la formació nord-americana es feia amb la victòria a la lluita per equips contra el cronòmetre i ara monopolitza la classificació general amb cinc dels seus homes a les primeres posicions.

L'US Postal aconseguia una renda d'un minut i set segons, reduït per les restriccions a 20 segons, sobre el Phonak que s'imposà en el duel alemany davant el Team Mobile. Un segon lloc que postula la candidatura de Tayler Hamilton com a principal rival d'Armstrong, després d'una cronometrada que no fou senzilla pels homes d'Àlvaro Pino.

No fou una etapa senzilla per a la formació alemanya. Els problemes mecànics i distints contratemps deixaren l'equip de Pino amb sis efectius durant dos terços de la jornada. Al final, a la línia d'arribada, el Phonka comptava amb cinc ciclistes, els que donaven temps, entre els quals es trobaven els seus principals líders com Hamilton, ara a 36 segons del líder, o Sevilla.

També completà una bona jornada l'Illes Balears, que aconseguí avançar al Team Mobile, amb la qual cosa Jan Ullrich, després que el seu equip finalitzàs en quarta posició, cedí 40 segons respecte d'Armstrong. El conjunt d'Eusebio Unzué albergà, fins i tot, possibilitats d'aconseguir el triomf a l'etapa, malgrat que hagué d'acabar cedint davant l'US Postal i el Phonak. En tot cas, l'Illes Balears va fer una bona cronometrada, demostrant el seu bon moment de forma, malgrat que a la jornada de dimarts just el seu líder Paco Mancebo es va salvar del desastre.

Quant a l'actuació de la resta dels equips espanyols, el Liberty de Manolo Sáiz, un amant de la lluita contra el cronòmetre com ho demostren les seves victòries amb l'ONCE el 2000 i 2002, acabà en setena posició cedint 1 minut 10 segons. L'actuació del Liberty fou així decebedora, ja que s'esperava més del conjunt de Saiz. Vuitè fou l'Eukalter-Euskadi, firmant la formació de Julián Gorospe un digne paper, després de la jornada de dimarts. Al final, acabà cedint un minut i 20 segons sobre l'US Postal.