algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
15°

[VÍDEO] Lectura del manifest del Correllengua 2022 a Palma

Reproduïm íntegrament el manifest del Correllengua 2022 i la lectura que s'ha fet a Palma per a donar el sus a la iniciativa per part del dramaturg, escriptor i actual president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Sebastià Portell:

«Avui Palma rep la flama de la Llengua que aquests dies visita tots els racons de Mallorca.

El Correllengua és festa i reivindicació. Gent de totes les edats, origen i condició social hi està participant i s’uneix al crit unànim a favor de la nostra llengua.

Totes i tots ens hem de comprometre amb la plena recuperació de la llengua catalana, pròpia de Mallorca, la llengua que fa vuit segles que empram, dia rere dia.

Històricament han estat moltes les restriccions, imposicions i prohibicions que hem patit els mallorquins per fer una cosa tan senzilla com la d’expressar-nos en la nostra llengua, i aquesta ha sobreviscut gràcies a la fidelitat que hi hem mostrat al llarg del temps.

És veritat que en els darrers anys s’han produït molts d’avanços. Hem demostrat que, gràcies a la tasca de totes i tots, és possible una conscienciació col·lectiva de la necessitat de fer present el català a tots els àmbits de la vida diària, a l’escola, al carrer, als comerços, a les empreses, a les entitats i associacions...

Ens falta, però, molt de camí per recórrer, ens falta reivindicar encara més els nostres drets lingüístics, perquè

  • Volem unes Illes Balears on la llengua catalana sigui una eina de cohesió social;
  • Volem que tots la usem sempre, sense pors ni complexos, en qualsevol circumstància i davant qualsevol interlocutor;
  • Volem més mitjans de comunicació en català i més suport als existents;
  • Volem de les nostres les institucions un ferm compromís amb la plena recuperació de la nostra llengua;
  • Volem que especialment els joves assumeixin el compromís de treballar per normalitzar definitivament la nostra llengua i els convidam a mobilitzar-se i organitzar-se amb Joves de Mallorca per la Llengua.

No amaguem la nostra llengua, oferim-la als que la vulguin aprendre i facem-hi ús arreu, especialment entre aquells que no la parlen, perquè l’aprenguin i l’estimin.

Mostrem al món que el català és un parlar viu, una llengua útil i la millor eina de cohesió social.

Mantenguem viva la flama de la llengua, per transmetre-la als joves i als nou vinguts, per fer-la córrer per tot Mallorca, per fer festa i per viure, comprar, llegir, parlar, anar al cinema, estimar i relacionar-se en català.

Usar la nostra llengua és un dret, però mantenir-la és un deure, un deure normatiu i moral. Som els hereus dels milers de mallorquins que han defensat la nostra llengua en èpoques difícils, molt més difícils que les actuals, i per això tenim el deure moral de treballar-hi per preservar-la i fer que les generacions futures la visquin amb normalitat.

Per tot això això, pel present i pel futur cridem tots Visca el Correllengua i visca Mallorca!»

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sus, fa dervers d'un any
Reivindicar, treballar, i exigències en vers els poders públics.
Ànims amb molta força a tots els correllengüistes dels Països Catalans, que estant duent a terme una tasca tan memorable com necessària.
Pel nostre futur ens cal viure en català al 100 %, en tot moment i davant tothom !
Visca la nostra gent, visca la llengua catalana !
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente