muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

[VÍDEO] Ràdio Arrels guanya la 9a edició dels Premis Martí Gasull i Roig

195509

Ràdio Arrels ha rebut aquest dilluns al vespre el IX Premi Martí Gasull i Roig, gràcies a un procés de votació popular que ha durat un mes i que ha comptat amb la participació de més de 6.700 votants. Mateu Pons, president de l'Associació Arrels, i Laura Bertran, periodista de l'emissora, han estat els encarregats de recollir el guardó de la mà del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. Pons ha posat en valor el compromís de Ràdio Arrels amb el català en els seus quaranta anys d'existència i ha recalcat que l'emissora ha mantingut un equilibri «complicat però necessari» entre el aquest compromís i la qualitat: «Ràdio Arrels no és només una ràdio en català, sinó una ràdio amb programes excel·lents».

L'única ràdio íntegrament en català de la Catalunya del Nord ha rebut el guardó en una gala al Teatre Poliorama que també ha servit per lliurar el Premi Especial del Jurat al pedagog Joaquim Arenas, en reconeixement de tota una vida lligada a la defensa del català i per haver estat un dels artífexs de la immersió lingüística. Arenas ha rebut el premi de la mà de la vicepresidenta de l'ONG del català, Mireia Plana. «Rebre aquest premi, ara que el model d'escola és atacat, em fa renovar el compromís amb l'escola en català», ha dit Arenas, que en un emotiu discurs ha demanat una política lingüística «ferma i contundent».

Tant Ràdio Arrels com Joaquim Arenas han estat recompensats amb un guardó creat per l'orfebre i joier Joaquim Capdevila, de renom internacional, i, a més, l'emissora de ràdio també s'ha endut un premi en metàl·lic de 3.000 €. Els dos altres finalistes, el dBalears i l'empresa La Fageda, també han assistit a la gala i han rebut un quadre del pintor Jordi Alcaraz com a agraïment per la seva participació als premis i per la feina a favor del català.

Sílvia Domènech, directora general de La Fageda, ha defensat que els productes de la Fageda no són la fi d'aquesta entitat social sinó el mitjà per poder generar llocs de treball per a les persones més vulnerables i per generar una economia arrelada a la terra. Per una altra banda, Tomeu Martí, director del dBalears, ha volgut reivindicar el paper del diari «com a altaveu dels moviments socials i dels que defensen la llengua i la cultura pròpia de les Illes».

El lliurament s'ha estructurat a través d'una obra de teatre representada per tres amics que han d'acollir el lliurament dels premis a casa seva. Titulada 'S'ha acabat el bròquil', l'obra ha repassat en clau de comèdia alguns dels temes més actuals relacionats amb la llengua i algunes de les últimes iniciatives de l'ONG del català, com ara launiversitatencatala.cat, les retransmissions del rugbi en català a Ràdio Arrels o la campanya per impulsar el català a l'audiovisual. El repartiment ha anat a càrrec dels actors Martí Atance, Laia Solà i Marc Molins, i el músic Lluís Margarit, Irieix, que també ha compost algunes cançons expressament per a la gala.

El lliurament dels premis ha volgut homenatjar l'intel·lectual valencià Joan Fuster, de qui enguany se celebra el centenari, a través d'una actuació de Pau Alabajos i Lola Bañon, que han ofert en primícia un fragment del nou espectacle 'El Tocadiscos de Joan Fuster'. La proposta, que s'ha d'estrenar a València el 22 d'abril dins la programació del festival BarnaSants, ha permès que el públic gaudís d'una interpretació de la cançó 'Al vent', de Raimon, i de la lectura de la crítica musical que en va fer Fuster.

Òscar Escuder reclama polítiques decidides a l'administració i anima els catalanoparlants a parlar sempre en català

Durant la gala, el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha reclamat a les administracions que optin per polítiques lingüístiques globals, decidides, desacomplexades i efectives, i ha defensat que per fer-ho possible és necessària la implicació de totes les administracions: des dels estats, que han de deixar de posar traves al català, fins als ajuntaments, passant també per les administracions autonòmiques i regionals.

Per a Escuder, les polítiques s'han de dirigir especialment a la infància i la joventut, perquè són «el futur de la llengua», i han de fer-ho a través de l'ensenyament i el lleure. El català a l'escola és fonamental «per a la cohesió social i per garantir la màxima igualtat d'oportunitats per a tothom», però és insuficient si no hi ha videojocs ni audiovisual en català.

El president de la Plataforma per la Llengua també s'ha dirigit als catalanoparlants i els ha demanat un canvi d'actitud i més conscienciació lingüística. «Parlem sempre en català», ha reivindicat Escuder, «i siguem conscients dels nostres drets lingüístics. Exercim-los i reclamem quan ens siguin vulnerats!».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per escardapenyes, fa mes de 2 anys
Mare de Deu quin guirigall, jo vaig votar dBalears i si no ha guanyat no passa res, felicitar els guanyadors perque tots som de la mateixa pinya, seguir tots junts endavant que la lluita és llarga, no us confongueu a quina part hem d'estar, tots els comentaris en català i opinions són bons, encara que no hi estiguem d'acord, de la pluralitat neixen el seny i las raons.
Salut i República Catalana, ! Visca la llengua dels Països Catalans
Valoració:0menosmas
Per Del vostro pa en fareu sopes, fa mes de 2 anys
Podeu defensar als ultres que venen al diari a molestar, podeu dir que vos agraden els seus escrits i fins i tot que el seu tò maleducat vos fa gràcia.
Però no podeu negar, com ho feis, que escriuen en Castellà per desbaratar la línia del diari, que menteixen més que no parlen i que de cada deu comentaris, en hi ha nou en els que insulten i se fiquen amb els altres comentaristes o que els amenacen amb denunciar, o bé el mastegot va cap al redactor de l'article de torn, donant una imatge paupèrrima.
Però si vos agrada a voltros i sou els amos d'aquest diari, o sou els representant de la majoria dels lectors, o bé és que aquests que a molts no ens agraden és gent important i no se'ls pot censurar com a noltros, no hi ha res més per comentsr i del vostro pa en fareu sopes.
I per descontat, sobra dir que o no tenc res a veure amb l'Ara ni amb cap altre diari. en Català, ni en cap altra llengua, i deixau en pau a la competència, ja que ningú no ha dit res. Jo simplement som un lector que ha dit el que pensava, perque m'hagués agradat que el dBalears hagués guanyat. I per aquest motiu el vaig votar, cosa que no crec que féssin els "protegits".
Valoració:9menosmas
Per El bon criteri, fa mes de 2 anys
No només són els feixistes que bramen fort. També hi ha molt de progre sectari. Basta veure els insults que reben els defensors de la Casa del Poble. Els autodefinits progressistes són tan sectaris com els de la dreta, ja no som ingenus nosaltres. El dBalears ha de publicar els comentaris de tothom, si no insulten ni ofenen personalment. Si no fos així, podrien acusar els directius del diari de ser com els partidaris d'empresonar Valtònic, Hassel, Anna Gabriel i companyia, o de ser com els progres que governen que encara ara no han derogat la Ley Mordaza.
Valoració:-7menosmas
Per I tant que amb el dBalears sempre, fa mes de 2 anys
Subscric al cent per cent el comentari de baix. Per aquí els comentaris del dBalears sempre m'he trobat lectors molt durs fiscalitzant la feina de la bona gent voluntariosa que du el diari. Comentaris molt durs i amb molt poca empatia, com si el diari els devés alguna cosa. I no. Ja n'és suficient. Aquesta mateixa gent s'adreça a l'Ara Balears a passar-li comptes? Es queixen que t'hi has de subscriure? Que fan més faltes que un nin petit? I són una empresa amb moooolts de treballadors. Però és més fàcil venir aquí, on hi ha llibertat d'expressió, i atacar el diari, la gent que hi fa feina i la pròpia llibertat d'expressió. A cagar.
Valoració:-6menosmas
Per Amb el dBalears sempre, fa mes de 2 anys
Em sembla que no coneixes gens com fa feina el dBalears i és un poc agosarat que facis aquests comentaris (no és la primera vegada que els fas) ja que són mentida.

La moderació de comentaris té un únic criteri: no es permeten insults. A partir d'aquí la gent lliurement pot expressar el que vulgui encara que no pensi com tu, és el que es diu LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ.

I tampoc no crec que algú amb dos dits de front hagi deixat de votar el dBalears, amb tota la feinada que fan pels drets lingüístics i el català, per la xorrada que comentes.

El dBalears és l'únic mitjà generalista i autocentrat i en català de les Illes Balears amb accés totalment gratuït i lliure que edita, bonament com pot, l'associació Ona Mediterrània. Per tant, manco queixes i més agraïments, que no sabem el que tenim fins que ho perdem per no donar-li suport! Ànim, equip del dBalears i endavant!
Valoració:-3menosmas
Per Ara que no ens veu ningú, fa mes de 2 anys
Segurament, el dBalears hauria pogut guanyar, pels seus articles i per tot el treball que se fa. Però amb el defecte que ténen, de consentir que els feixistes fanàtics escriguin aquí faltant, mentint i dient animalades i que se'ls dóni preferència a ells i sigui a noltros a qui censuren, exactament com se fa al diari de la casa, ha tirat per enrrera a molts, a l'hora de votar.
Valoració:6menosmas
Per S'ho mereixen, fa mes de 2 anys
Conec Radio Arrels i puc assegurar que fan un treball magnífic, conservant el Català a un país extremadament centralitzat, a on el Francés s'imposa per tot arreu i en tots els contextes..
A la Catalunya Nord és com darrerament estan fent aqui amb el Castellà, que ho vol dominar tot. Això si, en menys groller ni violent perque la gent sol ser educada, cosa que no son tota la guarda que ha vingut aquí i a la que ara, els naturals d'aquí i la nostra llengua i cultura els molestam i la qual8fiquen d"atac racista.
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente