algo de nubes
  • Màx: 19.01°
  • Mín: 9.02°
17°

La UIB organitza la primera Escola d'Estiu de Lingüística Catalana

Entre el 18 i el 24 de juliol tendrà lloc, en format virtual, la primera Escola d’Estiu de Lingüística Catalana (EDELC) a la Universitat de les Illes Balears. Aquest esdeveniment formatiu s’ha inspirat en ofertes similars, com ara la Crete Summer School of Linguistics o l’escola d’estiu de la Linguistic Society of America, però també en els cursos d’estiu de català (llengua, literatura i cultura) a La Porciúncula, iniciats per Aina Moll el 1978. L'Escola d'Estiu de Lingüística Catalana està organitzada pel Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB i finançada per l’Institut Ramon Llull, del qual forma part el Govern de les Illes Balears.

L’EDELC pretén ser una trobada entre alumnes i professors de lingüística catalana d’universitats catalanes i de fora. Per tant, el seu objectiu prioritari és oferir formació en lingüística catalana a estudiants de grau i de postgrau que vulguin completar els coneixements en aquest camp, amb atenció especial a estudiants d’universitats de fora del domini lingüístic català que tinguin interès en la llengua catalana o que ja n’hagin començat a investigar algun aspecte. També reservarà un període a la presentació de treballs dels estudiants inscrits, la qual cosa afavorirà la interacció directa amb els especialistes. D’aquesta manera, es facilitaran les col·laboracions, les cotuteles i la creació d’una xarxa de suport a estudis lingüístics sobre la llengua catalana. Amb la intenció de fomentar la investigació en aquest àmbit, es lliurarà el Premi Aina Moll al millor treball presentat, convocat per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, en reconeixement a la figura d’aquesta filòloga i lingüista.

El programa acadèmic de l'EDELC

La conferència inaugural d’aquesta primera edició l’EDELC serà a càrrec de José Ignacio Hualde, professor del Departament d’Espanyol i Portuguès i del Departament de Lingüística de la Universitat d’Illinois a Urbana-Champaign. Hualde és autor de nombrosos llibres, articles i capítols de llibre sobre aspectes de la llengua basca i de l’espanyola, i la fonologia i la fonètica de les llengües romàniques, incloent-hi el català, tant des d’un punt de vista sincrònic com diacrònic. L’EDELC oferirà cinc cursos de disciplines diverses, com la pragmàtica experimental (Xavier Villalba, Universitat Autònoma de Barcelona), la sintaxi (Anna Pineda, Universitat París-Sorbona (París IV) i Universitat de Colònia), les actituds lingüístiques (Anna Tudela i Steven Byrne, Universitat Autònoma de Madrid i University de Limerick), l’adquisició de la morfologia i la sintaxi del català (Anna Gavarró, Universitat Autònoma de Barcelona) i la fonologia i la variació (Clàudia Pons, Universitat de Barcelona).

El programa acadèmic es complementarà amb activitats culturals i de lleure. Així, el diumenge, dia 18 de juliol, després de l’acte de benvinguda i de la conferència inaugural de José Ignacio Hualde, hi haurà l’actuació musical de Salvatge Cor. Per al dimarts, dia 20 de juliol, s’ha organitzat el primer joc de l’EDELC de preguntes, respostes i exercicis mentals ben enginyosos, que posarà a prova l’agilitat i els coneixements lingüístics i culturals dels assistents. Finalment, l’Escola es clourà amb la cerimònia de lliurament del Premi Aina Moll i amb dos tallers culturals: un sobre cuina (impartit per Esperança Serra) i l’altre sobre glosat (impartit per glosadors de Mallorca).

Inscripcions obertes

L’esdeveniment també és obert a docents, investigadors independents o interessats en la lingüística catalana. Aproximadament, una quarta part de la seixantena d’inscrits prové d’universitats de fora del domini lingüístic català, com ara Alemanya, Colòmbia, França, els Estats Units, Itàlia o el Regne Unit, entre d’altres, però la matrícula encara es podrà fer fins al dia 15 de juliol. Trobareu més informació sobre la inscripció i el programa acadèmic i cultural al web de l’EDELC.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.