algo de nubes
  • Màx: 18.83°
  • Mín: 9.02°
18°

Les Illes Balears superen els 1.000 donants d’òrgans

Les Illes Balears han superat el miler de donants d’òrgans d’ençà que es va posar en marxa el Programa de Donació d’Òrgans el 1989. En concret, en data de 30 d’abril d’enguany s’havien registrat 1.009 donants, 898 dels quals s’havien generat a l’Hospital Universitari Son Espases (88,9 per cent); 48 a l’Hospital Mateu Orfila de Menorca (4,7 per cent), i 63 a l’Hospital Can Misses d’Eivissa (6,2 per cent). Una quarta part dels donants són pacients estrangers. En aquest període, l’Hospital Universitari Son Espases ha fet 1.237 trasplantaments renals, i va assolir el rècord el 2019 amb 83 intervencions. La donació i el trasplantament d’òrgans són el millor exemple de treball en equip en l’àmbit de la salut, ja que en tot el procés poden participar fins a un centenar de professionals.

Aquestes són algunes de les dades que han presentat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i la directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil. També hi han estat presents el director gerent de Son Espases, Josep Pomar; el coordinador autonòmic de trasplantaments, Miguel Agudo, i el coordinador de trasplantaments de Son Espases i cap del Servei de Medicina Intensiva de Son Espases, Julio Velasco.

Any rere any, les Illes Balears se situen com una de les comunitats autònomes amb una de les taxes de donació per milió d’habitants més altes. Al 2018, amb el rècord de donacions registrades a les Balears -66-, la taxa es va situar en 58,9 –el seu màxim històric-, mentre que la mitjana estatal va ser de 48, la qual cosa representa 1,9 punts per sobre.

La tendència de la taxa de donants d’òrgans per milió d’habitants ha anat apujant al llarg dels anys, només afectada el 2020 per mor de la pandèmia mundial del SARS-CoV-2, que a les Illes Balears se situà en el 38,5, mentre la mitjana estatal fou del 37,4.

Des de la posada en marxa del Programa de Donació d’Òrgans a les Illes Balears l’any 1989, a l’Hospital Universitari Son Espases s’han registrat 898 donants, 758 dels quals es detectaren en el centre mateix de referència i 140 en altres hospitals públics i clíniques privades de Mallorca (un cinquanta per cent cada un). El paper detector de les clíniques privades es deu, en gran mesura, a la xarxa de coordinació autonòmica, en la qual estan representats els hospitals públics i privats. Les UCI d’adults continuen sent l’àrea on més es detecten els donants, amb el 89,1 per cent dels casos, seguit de les unitats de reanimació, amb el 6 per cent i l’UCI de Pediatria, amb el 4,7 per cent.

El nombre de donants detectats any rere any a Son Espases consolida l’hospital de referència de les Illes Balears com un centre capdavanter i de referència arreu de l’Estat en aquesta pràctica.

En els darrers anys, el nombre de donants en estat de mort encefàlica –la més freqüent- s’ha estancat, no només a les Illes Balears sinó en tot l’Estat, a causa de la millora en el control dels factors de risc cardiovascular i dels avenços en el tractament dels pacients amb patologies neuroquirúrgiques agudes. Per això, l’ONT ha impulsat el Programa de Donació en Asistòlia Controlada, que permet extreure òrgans i teixits de persones que han mort a causa d’una aturada cardiorespiratòria. A Son Espases es va posar en marxa aquest programa el 2016 i al Mateu Orfila de Menorca el 2017.

La posada en marxa del Programa de Donació en Asistòlia Controlada ha permès augmentar el nombre de donants d’òrgans i, en conseqüència, del nombre de receptors que se’n poden beneficiar. Al 2020, els donants en asistòlia controlada representaren el 32,7 per cent del total.

D’ençà que es va posar en marxa el Programa de Donació d’Òrgans, s’han enviat 1.598 òrgans a altres comunitats autònomes per ser trasplantats, majoritàriament a Catalunya. En concret, s’han enviat 192 cors, 692 fetges, 152 pulmons, 482 ronyons, i 81 pàncrees.

De moment, només es fan trasplantaments renals a les Illes Balears, tot i que d’aquí a poc començaran a fer-se trasplantaments hepàtics. Fins ara, a Son Dureta i, posteriorment, a Son Espases, s’han fet 1.237 trasplantaments renals. L’any 2019 es va assolir el major nombre de trasplantaments no registrats mai, amb 83.

Sense un personal sanitari conscienciat sobre la importància de la donació d’òrgans és difícil dur endavant els programes hospitalaris de donació i trasplantament. Aquests resultats responen a la col·laboració, al treball i a la constància de tots els professionals dels hospitals i clíniques privades de les Illes Balears.

«Una vegada més, cal agrair la solidaritat i la generositat dels donants i de les seves famílies que, en moments molt dramàtics i difícils, donen i regalen vida, de manera totalment altruista. La nostra memòria, a aquests herois anònims», ha conclòs el Govern.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.