cielo claro
  • Màx: 21.84°
  • Mín: 13.08°
21°

«És molt satisfactori quan el client se'n duu la compra sense haver generat cap residu»

Na Catalina i n'Antònia a Es20debonaire

Si bé és cert que arreu de les ciutats del món, sobretot les turistitzades, cada vegada és més difícil defugir de grans empreses multinacionals i franquícies; encara podem trobar alguns reductes -i cada vegada més- de comerç de proximitat i producte local. Es20debonaire -situat al carrer Bonaire- n'és un exemple d'aquest tipus de comerç a Palma. Mare i filla es posaren al capdavant d'aquesta iniciativa ara fa gairebé 3 anys i el seu objectiu d'oferir alguna cosa més de l'habitual com és una botiga de barri, de proximitat i compromès amb el medi ambient, ha resultat un èxit. En parlam amb elles.

Què poden trobar els clients a Es20debonaire?

Poden trobar tota classe de productes a l'engròs, molts d'ells són ecològics i molts de proximitat. La majoria són de Mallorca o d'arreu de l'Estat espanyol. Només duim de fora els productes que no tenim a Mallorca. La idea és poder comprar-ho tot per pes o per litres, tenim des de vins, vermuts i també llegum, pastes i farines. Recentment hem afegit detergents.

Veig que també teniu un sistema de retorn d'envasos

Això és un projecte nou (bé, que és més antic que es pastar), però ara torna i amb en Julià Puig, que és l'amo de les begudes Puig, hem fet com una espècia d'associació entre un grup de comerciants que tenim un punt d'envàs retornable. Per tant, intentam posar tot el màxim de productes que podem amb envàs retornable. Aleshores, només es paga el producte i es cobra una vegada l'envàs i llavors cada vegada que es vol tornar a comprar, només es cobra el producte. La veritat és que al principi va ser difícil perquè la gent no ho coneixia, però cada vegada funciona molt millor. Nosaltres venem aigua embotellada i pensàvem que no funcionaria perquè la botella és de litre i vidre i pesa; però la gent ho ha rebut molt bé. Ara també hem afegit llet. I també tenim refrescs. La idea és generar el mínim residu possible.

Podem dir que els clients han reaccionat bé davant aquesta iniciativa

Sí, costa perquè clar, a l'hora de venir a comprar no pots venir amb les mans buides. Has de venir amb un carretó o una senalla i has de dur les botelles buides o potets. Però els clients que fan això, són persones molt conscienciades. Tenc clients que, per exemple, tenen per norma venir els dissabtes al matí i ja venen sense pressa, venen amb la senalla, duen les botelles buides, tapers, i tot el que necessiten per fer la compra. Diguem que és una compra lenta, però molt satisfactori. Perquè al final, quan veus tot el que se'n duu el client sense haver utilitzat absolutament cap mena de residu, és molt gratificant.

Teniu alguna especialitat?

Diria que el més original és el vermut a l'engròs perquè és fet aquí i no és el típic vermut de grifó que venen embotellat. Però també és cert que els berenars agraden molt. Però sí, el vermut és el que més venem.

I quins productes ecològics teniu ara?

Sobretot, tenim conserves que són ecològics, olis, qualque llegum, farines, vins.

Què diries que és allò que fa que els clients tornin a Es20debonaire?

Pel tema dels envasos, hi ha clients que venen molt. Hi ha molta gent que ve perquè creu amb aquest tipus de comerç i llavors també venen molt pel vi a l'engròs. És una cosa que agrada molt.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.