algo de nubes
  • Màx: 19.07°
  • Mín: 9.02°
18°

Pablo Hasél: «No som independentista, ara vull la independència perquè som antifeixista»

«Crec que si haguessin tancat Valtònyc a la presó, desgraciadament, hi hauria més lluita i solidaritat»

Ens dirigim cap al concert organitzat per l'Obra Cultural Balear per celebrar la recta final de la Diada 'Sí a la cultura'. Falten 50 minuts per l'actuació del raper condemnat a més de quatre anys de presó pel contingut de la lletra de les seves cançons. Amb només 30 anys, el jove llediatà podria entrar a presó acusat d’injúries a la corona espanyola i d’enaltiment al terrorisme. Militant comunista i antifeixista, començà la seva carrera musical escrivint poesia amb 16 anys.

Com comença Hasél?

Hasél comença quan tenia vora 16 anys, tot i que abans ja escrivia rap i havia gravat alguna cosa en casset a casa meva. Però quan tenia 16 anys vaig gravar les primeres cançons com a Hasél i les vaig pujar a Internet.

Sempre havies tengut clar que volies dedicar-te al món de la música?

Des que vaig conèixer el rap sí. Abans m'agradaven molt els cantautors i volia escriure, de fet escrivia poemes i també m'inspirava en les lletres d'algunes cançons de cantautors però com que no sabia tocar la guitarra donava per perdut el món de la música. Va ser quan vaig conèixer el rap quan vaig decidir que m'hi volia dedicar.

Creus que la teva música ha servit per conscienciar a gent?

Sí, perquè hi ha moltes persones que m'escriuen o que em paren i em diuen que per escoltar les meves cançons han començat a lluitar i militar. I, de fet, aquest és el motiu pel qual val la pena aquest camí amb tantes dificultats a escala de repressió. I no deixa de formar part també de la repressió que se't tanquin portes per dir segons quines coses.

En una entrevista al Diario de Mallorca dius que encara que el teu cas i el de Valtònyc s'assemblen, s'han d'analitzar per separat. En quin sentit?

Realment no em referia només al cas de Valtònyc, el que passa és que l'entrevistadora ho va posar així. Quan em preguntaren per què jo havia decidit quedar aquí, jo deia que cada cas, no només el de Valtònyc i el meu, s'ha d'analitzar i triar on cadascú tot treure més profit. No em referia al cas exclusiu de Valtònyc.

Creus que Valtònyc ha fet bé de no entrar a presó?

Crec que pot ser útil a l'exili, com també crec que podria haver estat útil des d'aquí. Sí que crec que si haguessin tancat Valtònyc a la presó, desgraciadament, hi hauria més lluita, més solidaritat i crearia més consciència, que estant a l'exili. Igualment a l'exili pot ser útil, sobretot si també guanya la batalla a Estrasburg perquè pot forçar l'Estat espanyol a cedir en certes qüestions. Però jo veient el seu cas, que és similar al meu, des del primer moment vaig tenir clar que generaria més consciència si a mi em tancaven a la presó que no si marxava a l'exili. Per mi seria més fàcil marxar a l'exili, encara que tampoc és fàcil. No deixes d'estar mancat de llibertat, però la presó és més dura. Jo no vaig començar aquest camí pensant en les meves comoditats. Llavors vaig tirar aquesta opció perquè crec que és com puc fer més mal a l'Estat espanyol.

Consideres que el cas de Valtònyc ha aconseguit internacionalitzar el conflicte i deixar en evidència la justícia espanyola?

Sí, l'ha donat a conèixer a escala internacional. Tot i que abans de marxar a l'exili molts de mitjans a nivell internacional s'havien fet ressò dels nostres casos, com per exemple un mitjà bastant important i gens sospitós de ser revolucionari com el Washington Post, que va fer un reportatge sobre els nostres casos. Llavors el fet que hagi marxat Europa li haurà donat més ressò. Tot i que, tornant a la pregunta d'abans, jo crec que la solució implica acabar amb aquest règim i això no ho aconseguiran els mitjans internacionals. Clar que és positiu desacreditar l'Estat espanyol davant d'altres països, però la repressió es perpetuarà mentre tinguem aquest règim i la solució implica lluitar en els carrers d'aquí.

Vostè s'autodenomina 'antifeixista', sap qui és la persona que va denunciar Valtònyc?

Sí, Jorge Campos, no? (Riu)

Aquest dissabte de matí la líder de Ciudadanos Inés Arrimadas i el diputat Toni Cantó protagonitzaren un acte celebrat a Palma anomenat 'Stop barreras lingüísticas'. Què en pensa d'aquesta gent?

Doncs que són feixistes, per molt que vulguin emmascarar-ho. Però està molt clar que no deixen de ser hereus de la Falange. Hi ha persones que només conceben el feixisme com el típic nazi amb el cap rapat i realment el feixisme significa negar de manera contundent els drets i les llibertats democràtiques més fonamentals i això és el que fa Ciudadanos. Que no té el mínim respecte cap a coses tan bàsiques com la llengua.

El mateix dia, emperò, també ens visita el diputat d'Esquerra Republicana a Madrid, Gabriel Rufián. Considera que ERC ha enganyat el poble de Catalunya després del primer d'octubre?

Totalment, jo crec que és un fet objectiu, que varen prometre una sèrie de coses que han incomplert totalment i que ara tenen el discurs que tant criticaven abans als Comuns, quan deien que era possible pactar un referèndum amb l'Estat, que no som suficients, que la via de la desobediència s'ha de descartar. Tenen exactament el mateix discurs que tant criticaven abans, i llavors, quan canvies el discurs en funció de la repressió està parlant la por i el teu interès personal, en lloc dels interessos del poble català.

La setmana passada l'Audiència Nacional anunciava la rebaixa de la teva condemna de dos anys i un dia a 9 mesos i un dia. Així encara podries entrar a presó?

Sí, perquè només han rebaixat la condemna per suposat enaltiment del terrorisme la d'injúries a la corona i als cossos de seguretat de l'Estat no l'han rebaixat. Llavors, en total amb els antecedents de dos anys, tinc més de 4 anys de presó. Abans en tenia 5 i mig i ara en tinc 4 i uns pocs mesos. Aleshores, si el recurs del Suprem no m'absol, entraré a la presó perquè ja tinc dos anys i si se'm suma un dia entro a la presó. Llavors estem pendents d'aquest recurs que en qualsevol moment pot sortir i puc ser empresonat.

Creu que després de la resolució de la justícia belga amb el cas de Valtònyc, la justícia espanyola encara es veurà legitimada per tancar un altre raper a la presó?

El Tribunal Europeu en més d'una ocasió ha cridat l'atenció a l'Estat espanyol, per exemple per les tortures. En més d'una ocasió, s'ha condemnat l'Estat espanyol per torturar. Jo he dit el que ha dit fins i tot el Tribunal Europeu i m'han condemnat per això, per injúries a la policia, per dir que han torturat. Llavors, crec que l'Estat espanyol en alguns casos s'ha vist obligat a cedir com va ser el cas de la Doctrina Parot, però que en altres s'ho passa pel forro i com que és un Estat feixista no abandonarà la seva essència tan repressiva, per molt que de tant en tant rebin algun toc d'Europa. Perquè ells són conscients que necessiten el terror per perpetuar-se i no l'abandonaran. Amb el meu cas s'ha vist, com tot i la denúncia a nivell internacional de com l'Estat espanyol està vulnerant la llibertat d'expressió, a mi em segueix quedant una condemna de més de 4 anys.

Fa unes setmanes publicares un nou tema anomenat 'República Catalana'. Et consideres independentista?

No, perquè si fos independentista, voldria la independència en qualsevol context. Jo la vull ara, perquè hi ha un context determinat en el qual se'ns reprimeix per un Estat feixista que ens nega les llibertats i els drets més fonamentals, com pot ser el dret a l'autodeterminació i davant un Estat que no respecta aquests drets tan fonamentals, crec que és positiu trencar amb aquest Estat que a la vegada li generaria un seriós problema que faria que estigués cada vegada més afeblit i això seria positiu per al moviment revolucionari de la resta de l'Estat. Però jo com a comunista si es produís una revolució socialista arreu de l'Estat, que desgraciadament queda molt (riu), i es garantís el dret a l'autodeterminació dels pobles i es respectessin els seus drets nacionals, jo en aquest moment consideraria que la separació no ens interessa. Però ara sí.

Llavors, creus que la República Catalana pot implicar la ruptura definitiva del règim del 78?

Sí, tot i que jo l'anomenaria règim del 39, al 78 va haver-hi algunes reformes molt superficials, però en essència, el règim va continuar. Per això estem com estem.

Tens previst treure un nou disc?

Sí, es diu 'La voz no puede encerrarse'. Són cançons que he escrit en els darrers mesos i és una barreja d'emocions que un sent quan sap que li queda poc temps al carrer i la conclusió del treball és el títol. Que per molt que em tanquin a la presó aquelles cançons amb el missatge que han tractat de silenciar continuaran existint.

Quin missatge llançaries a totes les persones que diàriament pateixen qualsevol tipus de repressió?

Doncs que no ens podem fer enrere perquè no ens podem permetre que guanyin ells i que tots i totes hem d'assumir la responsabilitat i el deure que tenim davant les injustícies i que si no passem a l'acció, això no només continuarà com ara sinó que anirà a pitjor. I ja no només per nosaltres, sinó també pels nostres i els que venen, que no els podem deixar una societat encara pitjor que aquesta. I tots i totes d'una forma o una altra podem aportar molt per impulsar el canvi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per balearium, fa mes de 5 anys

El muchachote parece que no a roto un plato

Valoració:-5menosmas
Per balearium, fa mes de 5 anys

Este chavalote no sabe lo que quiere...

Valoració:-4menosmas
Per Normal, fa mes de 5 anys

I sabeu que en hi ha de molts,de ciutadans, que abans no erem independentistes, però que hi hem tornat de resultes de tot el que fa l'estat espayol.
Per a jo, el problema no son els espanyols no Espanya, sinó la corrupcio que ha sequestrat a la democràcia ja fa madda temps,.axí com els venuts i els pilotes que medren al seu voltant i tanquen files envoltant-los.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente