algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
15°

La Mucada arriba a Sineu el 14 d'agost

Centenars de persones van gaudir de la Mucada de 2015. | UH-Arxiu

L'any 2003, a la festa de la Revolta de Vilafranca, un grup de sineuers varen robar la careta del dimoni com a revenja per les corretjades que havien rebut durant la festa. Va aparèixer, al cap de dues setmanes, en un dels dinars de germanor de Sineu. Els joves passejaven al dimoni vilafranquer per tot el poble de Sineu fent bulla. La careta es va lliurar després a Vilafranca.

En vista de l'èxit d'aquest acolliment, l'any següent un grup de joves sineuers varen treure a passejar un cap-gros propi de Sineu i varen pensar en el bou de la llegenda del Puig de Reig. Des de llavors la llegenda del Puig de Reig és la columna vertebral de la festa.

La festa

Dotze anys després. La festa aplega més de 5.000 persones procedents de tot el Pla de Mallorca i de tot Mallorca.


La festa ha anat incorporant la Mukerricotaberna (un berenar abans de partir de romiatge al Puig), el pregó (davant de l'ajuntament), el Muchinazo (com el Txupinazo de Sanfermin en Pamplona, però en sineuer), els Jochs Phlorals (unes proves bianuals per triar el proper Much) i més…

Si abans hi havia només el Much, ara hi ha nombrosos personatges: la Muca, les egües fufes, la prohomonia dels donants de suc… cal dir que, fins i tot, el Much i la Muca es varen casar, fa uns anys.
La festa del Much, la mucada, és sempre el 14 d'agost. El romiatge del matí reuneix a un gran nombre de sineueres i sineuers. És la part més solemne i protocol·lària de la festa. La més local. No hi ha música (només els xeremiers) i poc alcohol. És sentiment, Identitat. Orgull de poble.

Amb l'entrada triomfal del Much al poble al migdia comença el moment més emotiu de la jornada i, amb tota seguretat, un dels més massificats. Centenars de persones es congreguen davant la sala per escoltar el pregó, normalment de la mà de Rafael Amorós López, poeta alternatiu. Després comença el 'encèrvol', una espècie d''encierro' del tipus de San Fermin de Pamplona.

Actes
L'encontrada és un dels actes centrals. A mitjan horabaixa milers de sineuers i externs ja han agafat lloc a la Plaça del Fossar, on té lloc la processó de trobada entre el Muc i la Muca (copiant, això si, la solemne processó de la trobada del dia de Pasqua de Resurrecció). Una vegada el Much i la Muca es troben, l'explosió d'alegria i color és inexplicable si no es viu en directe. Milers de persones desfermades, botant d'alegria i gaudint dels moments més centrals de la festa.

A partir d'aquí, l'entrada del mobilette dins del Cafè de Ca Castell i, cada dos anys, els Jochs Phlorals la competició per substituir als dos protagonistes de la festa (Muc i Muca). Han de ser sineuers amb pedigrí. El color oficial de la festa és el rosa pastís.
La Muchal Fundació és l'associació que gestiona la festa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Diferència i gran, fa mes de 7 anys

Això no serà el top, millor que assassinar animals en una plaça com a Alcúdia.

Valoració:1menosmas
Per Rar, fa mes de 7 anys

Se passa els vespres donant punts positius als seus comentaris i negatius als altres. Está com una cabra, però el que és indignant, és la tolerància del dBalears cap aquest individu.

Valoració:6menosmas
Per beeeeeee, fa mes de 7 anys

Un altre pardalada mes. Millor si haguessin robat tot el dimoni d'una puta vegada.

Valoració:-18menosmas
Per Pobleret, fa mes de 7 anys

Aquesta festa no te res de Panca. Vull dir res de "Pascastellanufo-españolefa" com voldrien alguns esperpents residuals tardofranquistes amb el cervell ple de femta.

Valoració:12menosmas
Per I doncs, fa mes de 7 anys

Me pareix meravellós que encara es conservi la facultat d' inventar mites i fabricar rits ( festes). Però pels que no som ni de Sineu ni de Vilafranca, ens agradaria que ens contassin la llegenda del nou del Puig de Reig.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente