algo de nubes
  • Màx: 33°
  • Mín: 25°
33°

El balanç del Tricentenari 1715 – 2015, segons Bartomeu Mestre

El bloc 'Etziba Balutxo' ofereix un extens i detallat balanç de la commemoració dels 300 anys de la 'Guerra de Submissió', tai i com el felanitxer la defineix.

Etziba Balutxo

L'escriptor i membre de la Comissió del Tricentenari 1715 – 2015, Bartomeu Mestre, Balutxo, ha publicat al seu bloc, 'Etziba Balutxo' un extens i detallat balanç de la commemoració dels 300 anys de la 'Guerra de Submissió', tai i com el felanitxer la defineix.

Centenars d’actes, amb dotzenes de participants i milers d’assistents, varen fer concloure Damià Pons que «el Tricentenari 1715-2015 ha estat la commemoració que ha generat més activitats de tota la història de Mallorca», ara, Bartomeu Mestre ens nofereix aquest balanç.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per joridos, fa mes de 6 anys

Es curiós, en els últims cinc anys he estat a totes les illes i malgrat els diferents tons de veu fins i tothom sap que tot es català i existeixen mínimes diferències com les que poguin haver en el castellà entre un de Valladolid i un d'Albacete.
Ara bé no em negueu que és bonic que qualsevol de nosaltres podem anar dient per el món que parlem multitud d'idiomes: català, mallorquí, eivissencs, menorquí, andorrà, Lapao, etc

Valoració:0menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 6 anys

Fragment de la "Resposta dels mallorquins" als nostres compatriotes del Principat (10-6-1936)


“Amb la nostra resposta volem fer la triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura; afirmació de fidelitat a una pàtria natural que és la terra on es parla la mateixa llengua. Afirmació que adrecem a la Catalunya de tots els catalans i de tots els temps, que s'estén del Rosselló a València, la del rei En Jaume I i de Ramon Llull. I així responem a la crida que ens és feta, disposats a col·laborar en tots aquells projectes encaminats a consagrar la nostra germanor essencial i la nostra comuna esperança”.

Valoració:4menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 6 anys

Bon día Sebas.

Visca Mallorca lliure de feixisme pancatalanista

Valoració:-5menosmas
Per Tià, fa mes de 6 anys

Mallorquí, bon vespre,

Fa temps que seguesc amb interès les teves col·laboracions en aquest fòrum: T'he de dir que em meravella la teva profunditat de pensament, la teva amenitat, aquesta cura extrema que poses a no repetir-te, el teu esperit obert, la teva agilitat de pensament, la teva obertura de mires.

Has d'haver estudiant tant i tant, per adquirir una cultura tan extensa, tan variada, tan enciclopèdia. On l'has adquirida; a Harvard, a Oxford? Digue-m'ho perquè jo pugui aconsellar al jovent que sequesca el teu exemple i puguin assolir el teu nivell d'excel·lència.

T'admir perquè ets vertaderament admirable, en bona part per la teva constància dins un medi advers.

Temps a venir, es parlarà laudatòriament de tu i de les teves aportacions a l'enriquiment de la cultura europea. Què dic, europea! Universal!

Valoració:7menosmas
Per Jus, fa mes de 6 anys

El pseudoprofessor Balutxo, el que es posa de puntetes per semblar més alt, si està jubilat, per què no es retira d'una vegada? Tot el que el toca ho emmerda.

Valoració:-5menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 6 anys

«Nosaltres els mallorquins, a grat o a desgrat, no som altra cosa que catalans de Mallorca, i Mallorca no és altra cosa que una illa catalana. Negar la catalanitat de Mallorca és la prova més evident que no es tracta d’altra cosa més que d’una manifesta i immotivada antipatia per Catalunya, que quasi tots acaben per confessar. Els prejudicis no són arguments». Antoni Salvà (1932)


http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/258699

Valoració:5menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 6 anys

Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista.

Pancas, arruix de sa nostra terra!!

Valoració:-11menosmas
Per arg, fa mes de 6 anys

1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana:

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


1390: "Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que 'si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa' se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, 'per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa'. Això demostra que el gentilici 'català' es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus."

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:5menosmas
Per Cinisme, curtor i fanatisme, fa mes de 6 anys

Han esborrat un comentari d´aquest curt que només sap insultar. És que fa mot mal efecte i dóna una mala imatge d´aquest digital, ja que pareix que els seus lectors son quatre vàndals analfabets funcionals, que només saben escriure dois.
I a això ho fan aposta precisament, per donar mala imatge i perquè la gent no intercanvii opinions i així rompre el fil conductor. Però ells ho fan perquè els ho maneni no arriben tan enfora.

Valoració:6menosmas
Per Biel, fa mes de 6 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.

Cadascun

d'aquests

és

un

feixista,

segons

"Mallorquí".

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente