algo de nubes
  • Màx: 20.45°
  • Mín: 13.93°
20°

7 de febrer de 1937, el creuer 'Baleares' mata entre 3.000 i 5.000 persones

Es calcula que el Crucero Baleares va ser coresponsable de la mort d'entre 3.000 i 5.000 persones a la carretera de la mort, entre Almeria i Màlaga. | Memòria de Màlaga

Aquest diumenge, durant l'acte d'homenatge a Emili Darder, Antoni Mateu, Alexandre Jaume i Antoni Maria Ques, la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, demanava, una vegada més, que s'esbuqués el monument de la Feixina.

Quan el debat sobre el futur de la Feixina es troba de nou sobre la taula, recuperem la història del creuer Baleares, al qual està dedicat el controvertit monument.

El creuer Baleares era un vaixell de la Marina Espanyola que va formar part de l'Armada franquista durant la Guerra Civil espanyola. N'havia demanat la construcció el dictador Primo de Rivera. Aquesta embarcació de guerra va estar a les ordres dels militars sublevats. Va ser enfonsada el 6 de març de 1938 a 60 milles del cap de Palos pels impactes de l'esquadra republicana. I precisament aquest fet és el que commemora el monument de la Feixina.

Però només un any abans, el 7 de febrer de 1937 el vaixell participava, juntament amb dos creuers falangistes més, a la Batalla de Màlaga. La seva tasca: disparar canonades contra els penya-segats que feien que roques barressin el pas a les desenes de milers de persones que fugien d'una Màlaga ocupada pels falangistes. Els càlculs sobre la quantitat de fugits de Màlaga són confusos i difícils. Es calcula que van ser entre 15.000 i 150.000. L'acció de l'exèrcit franquista sobre els fugits per la carretera d'Almeria va provocar entre 3.000 i 5.000 morts, la majoria civils. Tot i l’evidència i l’elevat nombre de morts, l’exèrcit de Franco sempre va negar haver disparat contra la població civil en aquella acció militar.

Suports a la demolició del monument

Des de fa anys a casa nostra moltes persones a títol individual, partits polítics i organitzacions com Memòria de Mallorca han demanat l’esbucament del monument.

Però no només des de les Balears es demana llevar el monument. Fora de casa nostra, associacions com Memòria de Màlaga també dóna suport a la iniciativa. 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Vicens, fa mes de 7 anys

Totes ses guerres son entre parts contraris y tots diuen que tenen un motui per matar,y cada part aporta dades de crueldat des contrari per justifica ses seves propis matances,tots en feren de desastres y es pobla va eser es mes perjodicat,de una banda y de s'altre.tots es morts eren fiis de Mare.

Valoració:-4menosmas
Per Torrapipes, fa mes de 7 anys

"Durante los primeros meses de la guerra, las milicias obreras habían cometido importantes desmanes como la destrucción del barrio de La Caleta, poblado por elementos de la burguesía malagueña."

"Alrededor del 50% de los oficiales de la Marina en zona republicana serán ejecutados por el Frente Popular a lo largo de la guerra, especialmente en Cartagena y Málaga (...)"

"se amenazó por parte de la República al gobernador civil que si se unía a los sublevados sería bombradeada la ciudad".

"Las columnas militares en desbandada estsban mezcladas con civiles"

Valoració:-20menosmas
Per Es suis, fa mes de 8 anys

Ara entenc per que a ses manifestacions pro-espanya unida hi ha tant feixista...De fet es trollets que tenim per aqui tambe hi venen ben carregadets de feixisme...

Valoració:22menosmas
Per FRANCO ASSASSÍ, fa mes de 8 anys

Franco ets un puta porc assassí com el teu col·lega Adolf Hitler. I els teus seguidors són els teus còmplices.

Valoració:17menosmas
Per Biodramina, fa mes de 8 anys

Salvador, no te canses.
Dónde no hay, que no busquen.

Valoració:0menosmas
Per Ja ho he dit més de mil vegades., fa mes de 8 anys

Els gonellistes son els únics europeus i també espanyols, que condemnen als herois de la Reconquesta i amb les seves inexactituds, invoquen als yihadistes.

Valoració:7menosmas
Per @ Salvador, fa mes de 8 anys

Criatura! Un vaixell sense capità ni tripulació no fa res ni de bo ni de dolent. és una closca de ferro. que se li dóna un us o un altre, segons els que comanden sobre la tripulació i la nau.

Valoració:6menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

Estan molts informats en la Guerra Civil i el Franquisme, aquests dretans de per aquí.

Valoració:8menosmas
Per PlusUltra, fa mes de 8 anys

@jaume lo de Javme I hay que demostrarlo, solo existen unas cartas que tienen más de fantástico que de histórico, con un poco de suerte la memoria historica abrirá la fosa de los 20.000 mallorquines pasados a cuchillo, existe dicha fosa?

Valoració:-1menosmas
Per slort, fa mes de 8 anys

Allò que molesta més els "trolls" (els que escriuen en foraster en aquest fòrum ho són) no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, la cosa millor que es pot fer és no respondre'ls i deixar-los la puntuació en blanc; fins i tot, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no té cap efecte.

Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente