algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.65°

«La majoria de mallorquins, després de veure el documental comenten 'jo no sabia res de tot això'»

Entrevista amb Pere Sánchez director del documental «La resistència»

Pere Sánchez, professional de la comunicació. Director del documental sobre la participació dels mallorquins a la guerra de Successió titula «La Resistència».

Què és «La Resistència»?

És un documental de mitja hora de durada que ajuda de manera molt didàctica a descobrir, especialment al públic mallorquí, els fets que va viure el nostre poble ara fa 300 anys. Uns fets que són molt desconeguts per la majoria de nosaltres.

Explica la guerra de Successió a Mallorca i a Barcelona i el paper fonamental que desenvoluparen els mallorquins en la defensa de Barcelona. Tot això explicat a través de quatre entrevistes a quatre historiadors que són en Bartomeu Mestre, en Guillem Morro, en Pere Morey i n'Oriol Junqueres; i a partir d'aquestes es construeix tot el relat dels fets i, evidentment, quan mires cap al passat, aquest t'empeny cap al futur, i el documental acaba amb una mirada cap al futur.


Com sorgeix la idea de fer aquest documental?

A principis de 2014, ens varem plantejar que s'apropava la commemoració de la resistència de Barcelona davant el setge i sabíem que els mallorquins hi havien jugat un paper important i pensarem de fer un programa dedicat al Tricentenari, però dels fets succeïts a Barcelona, perquè desconeixíem el que havia passat a Mallorca, ja que pensàvem que la presa de Mallorca havia estat un pur tràmit. La intenció era fer un programa aprofitant la nostra estada a Barcelona per cobrir les festes de Sant Antoni al barri de Gràcia i també aprofitant el fet que Bartomeu Mestre feia, dins els programa de les festes, una conferència sobre la participació dels artillers i dels mariners mallorquins en la defensa de Barcelona.

La cosa es va anar fent gran i tot i que varem incloure una entrevista amb en Bartomeu Mestre al programa dedicat a les festes de Sa Pobla a Gràcia, varem decidir fer un documental amb en Pere Morey, n'Oriol Junqueres, en Guillem Morro a més d'en Balutxo.

El documental el varem haver de fer a estones lliures, ja que el finançament era molt magre...

No és el documental que t'hauria agradat fer...

Evidentment m'hauria agradat disposar de més recursos i de la implicació de les institucions, no tant com un ajut, sinó com a una inversió.

El documental es va estrenar el mes de març al CineCiutat.

Sí, va ser un dia molt guapo, el cinema va registrar un ple absolut i es va fer un segon passi a Can Alcover per a la gent que no hi havia cabut. He d'agrair la gran implicació de la gent del Grup Blanquerna per a organitzar aquest acte.

El documental ja s'ha projectat a una dotzena de pobles de Mallorca...

Sí i també a Barcelona i València i aviat es podrà veure a Menorca, a Eivissa i esper que a altres pobles i ciutats d'arreu del país.

I també ha arribat a Brussel·les...

Sí, ho va organitzar un mallorquí que treballa a la delegació de la Generalitat. Va ser un acte molt potent hi havia catalans residents a Brussel·les, però també hi havia eurodiputats o assessors d'eurodiputats i representants de diversos estats i el cònsol espanyol.

A banda de la projecció del documental, hi hagué una conferència de Guillem Morro, plena de rigor històric, de dades i de documentació i la intervenció del president Cristòfol Soler, qe va parlar sobre què han comportat aquests anys d'autonomia i va aportar xifres que resulten esfereïdores i que te fan veure que la nostra cultura, la nostra manera de ser no té cap possibilitat de subsistència dins de l'estat espanyol.

La meva aportació va ser destacar la sintonia entre les polítiques audiovisuals d'un territori com els Països Catalans amb la majoria d'estats de la UE.

Què has après?

He après molta història nostra. He descobert una història i un país que sents i que no coneixes del tot.

En l'aspecte tècnic he après també molt: condensar i tractar una història i com traslladar-la al gran públic.

He après també que els mallorquins ignoram la nostra pròpia història i que no és culpa nostra, perquè quan un de fora te posa l'espardenya damunt, sens la càrrega i la vergonya de l'opressió. I, a més a més, he vist que molts ens pensam que allò que és nostre no interessa a ningú de fora i quan veus quan reaccionen, veus que sí que els interessa. Els principatins que han vist el documental fan un canvi de xip: veuen ampliada la catalanitat. Amplien el concepte que tenien de catalanitat.

I la reacció dels mallorquins en veure el documental quina és?

Hi ha la gent que coneix una mica la història i que veu ampliats els seus coneixements, però la majoria, que no coneixia els fets, al·lucina, perquè no sap que teníem unes institucions pròpies que funcionaven com una predemocràcia i que eren un exemple a nivell internacional. Hi ha na mescla de sorpresa i indignació.

I quin és el comentari que més et fan?

El comentari més habitual és «jo no sabia res de tot això» i molt afegeixen «si ho hagués sabut abans no pensaria com pens ara»

Parlem de ficció. Si fossim americans ja hauriem fet una dotzena de pel·lícules sobre aquests fets. Si et proposassin fer una pel·lícula, en quin personatge la centrares, qui serien els protagonistes?

Depèn de com ho enfoquis. Si haguessim de fer una pel·lícula americana, així com són ells d'espectaculars i presidencialistes, el president seria el Marquès de Rubí, les decisions dures que ha de prendre, les negociacions, l'intent de suborn...

Si ho féssim amb una perspectiva europea fent partir la història des d'allò més petit, la centraria amb algun dels mariners que trencaven el setge borbònic a Barcelona i que hi duien pólvora i farina i després tornaven a Mallorca i encara després, en caure Barcelona, agafaren les armes per defensar Mallorca...

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Dignitat, fa mes de 8 anys

Som mallorquins! Mai catalufos!

Arruix feixistes pancatalanistes de sa nostra terra!

Valoració:-8menosmas
Per 14,2%, fa mes de 8 anys

14,2% del PIB (la riquesa que generam) és el que ens roba el Reino de españa cada any per viure a les Balears.

Els ciutadans de Balears hem pagat a l'Estat 57.116 milions d'euros en els darrers 17 anys en concepte d'imposts que no han tornat ni en inversions, ni en serveis, ni en benestar. Aquests doblers, que paguen els illencs a l'Estat en forma d'impostos i que mai no retornen, és el que es coneix com a espoli o dèficit fiscal.

Fins quan?

Valoració:8menosmas
Per peret, fa mes de 8 anys

tranquils, català es només qui vol ser-ho.

Valoració:9menosmas
Per Maggy3, fa mes de 8 anys

Mallorquins, menorquins, eivissencs, i formenterencs, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista.

Som balears! Mai catalufos!

Valoració:-13menosmas
Per maggy2, fa mes de 8 anys

Per #dignitat
Au idò! al teu comentari:
"Balears, valencians i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista!
Som mallorquins! Mai catalufos!"
Què vols? Imperialisme mallorquí enfront de les altres illes? Els gonelles només us recordau de Menorca, Eivissa i Formentera quan us diuen que la nostra llengua és el català i voleu defensar que és el mallorquí. Aleshores us recorden que a les altres illes no creuen que parlin mallorquí i llavors sí que deis que allà parlen el menorquí, l'eivissenc i el formenterenc com si aquí parlàssim 4 idiomes distints.Un doi darrere l'altre.

Valoració:6menosmas
Per Junts pel 3%, fa mes de 8 anys

Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista

Valoració:-13menosmas
Per Paula, fa mes de 8 anys

Gràcies, Pere Sánchez! La feina que has fet és molt important.

Valoració:11menosmas
Per Moobing, fa mes de 8 anys

Moobing gonella. Se volen apropiar del diari i molesten faltant al respecte i a la educació.

Valoració:12menosmas
Per ALM, fa mes de 8 anys

I ja van quatre vegades en aquesta pàgina, del mateix insult de qui, impròpiament, es signa "Dignitat" als pancatalanistes, que no per això han de ser feixistes.
Fins quan estau disposts, dirigents d'aquest diari electrònic, a consentir aquests abusos?

Valoració:19menosmas
Per D i g n i t a t, fa mes de 8 anys

Balears, valencians i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista!

Som mallorquins! Mai catalufos!

Valoració:-36menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente