algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

19M: Vaga de les invisibles

Per aquest dimarts 19 de maig el col·lectiu Vaga de Totes ha fet una crida a participar d'una vaga de consum, reproductiva i de cures

https://youtube.com/devicesupport http://m.youtube.com | YouTube Help (Youtube)

Per aquest dimarts 19 de maig el col·lectiu Vaga de Totes ha fet una crida a participar d'una vaga de consum, reproductiva i de cures.

Una vaga de consum, expliquen, és «una nova manera de tocar i bloquejar el sector productiu i els seus beneficis». Una vaga reproductiva, diuen, «per fer visible el treball de cura que realitzem les dones quotidianament». I una vaga per rebutjar, asseguren, «la pressió consumista que el sistema capitalista patriarcal exerceix sobre les persones i en especial les dones, orientada a fer-nos comprar més i més sense necessitat i convertir-nos en consumidores compulsives».

Amb aquesta vaga volen denunciar els cànons de bellesa que pretenen «fixar la nostra manera de vestir cada temporada i a la vegada impedeixen la singularitat de cada dona i el desenvolupament del seu propi gust». A més amb aquesta jornada de lluita volen exigir la retirada de totes les lleis i reformes laborals que «promouen i perpetuen les desigualtats i la precarietat. Una vaga per reivindicar un treball digne i un repartiment just de la riquesa i exigir la discriminació laboral per raó d’ètnia, gènere, classe, edat i sexualitat».


D'on sorgeix la iniciativa?
La Vaga de Totes és una iniciativa sorgida des de diferents espais feministes a la que s’hi han sumat dones diverses que sumen edats, històries i experiències de vida variades i múltiples. Unes amb més experiència d’organització i lluita, altres amb menys però amb més creativitat i energia, són una mostra de les condicions de vida de la gran majoria de les dones i de la llarga llista de discriminacions acumulades al llarg de les seves vides. Un inventari que no s’acostuma a incloure ni en les demandes ni en les reivindicacions clàssiques dels moviments socials tradicionals.

Asseguren que aquesta iniciativa neix d'estar «fartes, totes elles, de l’oblit, silenci i opacitat amb què s'encobreixen les seves demandes i necessitats, juntes, fortes i convençudes que les dones mouen el món i que poden aturar-lo». El 14 de març de 2014 van decidir portar endavant «un procés col·lectiu en femení que condueixi a la convocatòria d’una vaga general liderada per dones».

Des del març de 2014 la Vaga de Totes ha dut a terme accions de difusió i empoderament a diversos espais com places i mercats, assemblees públiques i xerrades a molts centres socials. Des de setembre han recollit adhesions al manifest, al qual més de 1.000 persones ja s’han adherit individualment i col·lectiu. Durant aquest temps la convocatòria s’ha anat estenent arreu dels Països Catalans.

La Vaga de Totes pretén recuperar una forma alternativa de vaga que vagi més enllà de l’àmbit de la producció. Es tracta, diuen, «d’incorporar un moviment de contestació que inclogui les necessitats i els desitjos de totes les participants: assalariades i no assalariades, aturades, jubilades, mestresses de casa, treballadores submergides, estudiants, treballadores domèstiques, treballadores sexuals, camperoles i totes aquelles persones que se senten excloses del sistema patriarcal, capitalista, racista i competitiu».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per pepet, fa mes de 9 anys

I els homos, qué?

Valoració:-1menosmas
Per I doncs, fa mes de 9 anys

Si les dones s'aturen, el mon també s'aturarà.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente