algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
23°

Ballen les xifres i es manté la precarietat

Demanar-se quina és la xifra d'aturats a les Balears pot semblar bastant innocent, especialment després que l'INE publiqués dimecres les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre de 2015. Però la diversitat d’interpretacions aportades per alguns partits polítics de les Illes demostra el poder que realment posseeixen aquestes dades.

Les conclusions de la primera EPA trimestral a les Balears són prou clares. Les Illes se situen en posicions capdavanteres en la llista de pèrdua de població activa. 22.700 persones varen perdre la feina aquest primer trimestre. No obstant això, respecte del primer trimestre de l'any anterior, l'atur a les Illes disminueix de 21.700 persones, xifra que suposa una disminució del 14,25%. Però augmenta el nombre d’aturats amb 19.400 persones més sense feina. La taxa d'atur se situa en el 22,29% i la de l'ocupació, en el 62,68%.

Dimecres es presentaven les dades i alguns partits polítics illencs varen oferir la seva particular perspectiva. El PP mantenia un discurs centrat únicament en una xifra: el 14,25%. És el percentatge d’atur que ha disminuït a l’arxipèlag balear en comparació amb el primer trimestre de l’any anterior. Des del Partit Popular no es va fer referència en cap moment a la pèrdua de població activa i a l’augment del nombre d’aturats. Únicament varen subratllar que encara és necessari desestacionalitzar l’oferta laboral de les Illes.

Pel que fa al PSIB, els socialistes remarcaven xifres ben diferents: una taxa d’atur del 22,3% i una destrucció de 19.400 llocs de treball. A més, afegien dades d’altres estudis previs i recordaven que els contractes a temps parcial arriben fins a 69.900 treballadors a les Balears, 11.000 més que l’any passat, i prop del 30% més que el 2011. El Grup MÉS aportava una nova reflexió: l’atur baixa a tot l’Estat espanyol, però puja al primer trimestre de l’any a les Balears. El partit liderat per Biel Barceló advertia que 130.000 persones continuen aturades a les Illes.
Però no solament els polítics varen oferir la seva reflexió sobre les darreres dades de l’EPA. Des de PIMEM (la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca) es mostraven preocupats per l’augment de l’atur en el primer trimestre però manifestaven un cert grau de positivisme en el fet que les Balears presentin la major taxa anual pel que fa a ocupació.

Per part seva, el sindicat CCOO (Comissions Obreres) observava alarmat que les noves ocupacions no generen cotitzacions suficients per accedir a les prestacions per desocupació. Segons el sindicat, aquest fet provoca un augment de les persones que només poden optar a un subsidi. Per tant, des de CCOO es confirma que les millores dels darrers anys estan un cop més lligades a la precarietat. A les Illes s’han registrat en el darrer mes un total de 20.233 contractes, dels quals tan sols un 12.7% són indefinits. A més, encara que en termes anuals la contractació indefinida es recupera, la temporalitat continua sent la solució més dinàmica: protagonitza el 70% del creixement anual de la contractació.

En definitiva, demanar quants aturats hi ha a les Illes equival a assumir el ball de xifres ofert entre entitats socials i polítiques. Les dades aportades gràcies a la metodologia actual no aconsegueixen mostrar quanta gent aconsegueix feina en condicions de dignitat. Mentrestant, les Balears segueixen sense generar prou llocs de feina a l’hivern, els destrueixen en el primer trimestre i durant l’estiu les dades milloren gràcies a l’increment de la precarietat i la temporalitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Hisomatemps, fa mes de 8 anys

I més que pujaria si arribàs a governar l'IBEX- 35. Fa por.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente