Patrimoni d'anys de progrés
Guillem Amengual recull i restaura des del 1986 una gran col·lecció de maquinària agrícola i industrial de la història mallorquina
"Totes ses coses modernes han esperat molt, totes ses coses modernes s'han enfadat molt", proclama una tornada del nou disc dels Antònia Font, Lamparetes. Segons els autors, és una mena d'oda conceptual al progrés i a la modernitat. Aquesta lletra de caires surrealistes cobra un nou sentit a la finca de Son Pujolí, Algaida, on el propietari, Guillem Amengual, guarda una ingent col·lecció de maquinària antiga amb l'esperança de fer-hi, algun dia, un museu. Objectes de gran valor patrimonial que en el seu moment foren moderns i que ajudaren a portar el progrés a l'Illa esperen el seu torn per tornar a lluir.
Guillem Amengual no és tan sols un col·leccionista. És un lluitador que aboca la seva dilatada experiència i coneixements en el món de la mecànica per restaurar la seva immensa recopilació. Es mostra indignat per com els mallorquins han tractat històricament les seves màquines. "No tenim gens d'afecte pel nostre patrimoni. Aquestes màquines han estat clau en la nostra història, però aquí quan una cosa envelleix es converteix en una nosa i ningú no pensa en el seu valor", afirma Amengual.
Motors, vehicles de tota mena i mides, trituradores, arades, bombes, molins i fins i tot objectes artesans formen part d'una immensa col·lecció que Guillem Amengual acumula des del 1986, data en què adquirí la finca de Son Pujolí. "Necessitava un espai en el qual poder posar les màquines i resultava més econòmic que una nau industrial", afirma el col·leccionista, defensor dels seus objectes com a patrimoni de la història illenca. "La majoria són màquines que han fet feina a Mallorca, que l'han feta progressar", apunta.
Entre els aparells hi ha una camiona de la marca Chevrolet del 1926 amb capacitat per a devuit persones que feia la ruta Maria de la Salut-Sineu-Algaida-Palma. "La primera que hi va haver a Mallorca", afirma Amengual. També s'hi pot veure una piconadora de principi dels anys 20, encarregada de fer l'antiga carretera militar de l'Arenal fins el cap Blanc, a més de dues màquines alemanyes de tren dièsel que s'utilitzaren per transportar sal a les salines de Formentera, "els serveis ferroviaris de Son Pujolí!", exclama el propietari. També n'hi ha d'altres d'estrangeres, com un camió americà que participà en la Segona Guerra Mundial i un altre de rus que arribà a l'Estat el 1937 per ajudar els comunistes durant la Guerra Civil.
També a Illes Balears
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- Vidal comença una «campanya de pressió» perquè el nou canal de RTVE en català arribi a les Balears
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Com així les Illes Balears s’han salvat de la gran apagada elèctrica?
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.