La magnitud de la tragèdia
Experts i professionals de la llengua i la cultura valoren per a dBalears les dades de l'enquesta sobre hàbits de lectura publicada per la Conselleria d'Educació i Cultura. Coincideixen a dir que a les Balears no es llegeix prou i que el poc volum de fer-ho en català és preocupant
Els balears llegim poc, els llibres en català són anormalment minoritaris i és necessària una reacció institucional que vagi més allà d’iniciatives puntuals. Aquesta és la reacció majoritària dels experts i professionals de la llengua i la literatura de l’Arxipèlag que ha consultat dBalears, després de conèixer les dades de l’enquesta sobre hàbits de lectura, elaborada per la Conselleria d’Educació i Cultura. S’ha de recordar que l’enquesta, presentada dilluns per la consellera Bàrbara Galmés, afirma que malgrat que el 78,7% de la població diu que pot llegir en català de manera fluïda, a la pràctica només un 20,7% ho fa en la nostra llengua. Per contra, el castellà és l’idioma habitual de lectura del 78,5% dels balears. Aquells que llegeixen consumeixen 9,5 llibres cada any. Si aquesta dada és certa, significa que cada any es venen a les Illes 5,4 milions d’exemplars. Però les dades també demostren que el 43,3% no llegeix mai i que el 57,9% no pot anomenar ni un autor que escrigui en català.
També a Illes Balears
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Vidal comença una «campanya de pressió» perquè el nou canal de RTVE en català arribi a les Balears
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- ‘Microcosmos mironià vs. microcosmos lul·lià’, de Montserrat Farràs, analitza les semblances entre dos genis
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Si qualcú es pot creure que la poca gent que llegeix ho fa en espanyol, és que ha après a fer enquestes a can Tarabini. Mai tanta gent jove havia dominat la gramàtica catalana al nostre país.
Per ventura, si en lloc de potenciar i subvencionar els escriptors fòssils i arrugats d'aquesta terra, el govern es preocupàs pels autors joves i amb ganes de renovar la nostra literatura la cosa seria diferent. De totes maneres, la llengua catalana tant a Balears com a Catalunya i al País Valencià té mala ferida.