S'inaugura Anticart amb l'esperança de revitalitzar un sector en crisi

37 expositors mostren fins diumenge les seves peces més preuades

TW
0

Què diferencia una antiguitat d'un moble vell? Margalida Casals, de l'antiquari inquer Antic+Antic, ho té molt clar. «Primerament ha de tenir una antiguitat de més de 100 anys» perquè d'aleshores ençà, continua Casals, «amb l'era industrial, els mobles es fabriquen en cadena i deixen de ser únics». I això és precisament el que es pot trobar fins diumenge que ve al recinte firal de l'aeroport de Son Sant Joan: peces úniques i de gran valor que eleven els seus preus fins més enllà dels milions de pessetes, encara que també n'hi ha de petites, belles i curioses més a l'abast de totes les butxaques.

La catorzena edició de l'Anticart obrí ahir les seves portes amb l'expectativa de mirar de reactivar el sector, que no passa precisament un dels seus millors moments. Juanjo de la Asunción, director de la fira, reconegué que el món de l'antiquari «es troba actualment en fase de reajustament» ja que, entre una de les causes, «la gent jove amb un poder adquisitiu alt ja no opta per decorar les seves cases amb peces d'antiquari». I és per això, que la fira d'enguany ha incorporat l'Alternativa decor, un espai creat pels alumnes de l'Escola Superior de Disseny de les Illes Balears en el qual antic i modern es combinen en harmonia. Perquè, com assegurà De la Asunción, «el futur està en aquest tipus de combinacions».

La catorzena edició de la mostra d'antiguitats Anticart, que obrí ahir les seves portes, té la participació de 37 estands entres antiquaris, brocanters, galeries o col·leccionistes. Una fira que, com definí el seu director, «és de les més sòlides que hi ha en l'àmbit estatal» gràcies al seu «gran nivell de negoci». No és d'estranyar, doncs, que la majoria d'expositors provinguin de la Península (21, enfront dels 14 de les Illes i 2 de l'estranger). Un dels participants illencs, Joan Marquès, reconeix que el nombre d'expositors ha baixat molt aquests darrers anys, però també és veritat «que el nivell ha pujat molt. N'hi ha menys, però millors».

La fira, que per segon any té lloc al recinte de l'aeroport, sense que això comporti una pèrdua de visitants, incorpora algunes novetatas, entre les quals destaca un replantejament estructural dels diferents estands. Així mateix, hi destaca la presència de dues col·leccions privades, una de juguetes i una altra de gramòfons, com també un estand dedicat al patrimoni de les monges caputxines de Palma.

Amb referència a la crisi esmentada del sector, l'antiquària Margalida Casals reconeix que és també fruit «d'una crisi de valors» de la societat en general, que «valora més tenir un bon cotxe o una banyera d'hidromassatge i passa de la cultura».

És per aquest motiu que Casals identifica de seguida els bons visitants de la fira Anticart. «És un públic -diu la inquera- amb sensibilitat, que en passar davant una antiguitat, se'ls desperta alguna cosa i en queden enamorats».