Cada dia, a Sanà (capital del Iemen) o allà on fos, els homes
anaven freturosos a comprar el cat que mastegarien per la tarda.
Sempre passava el mateix, sempre les mateixes corredisses. Llavors,
quan arribaven al lloc de venda, tot es calmava perquè volien
palpar les diferents qualitats, comparar preus i, com a bons
experts, endur-se'n el millor. Al suq del cat de Sanaà hi havia
unes hores en què els homes passaven mirant els caps de brot
tendres que s'exhibien per uns quants carrerons. Llavors s'acotaven
i, a la gatzoneta, anaven triant entre els manats, o bosses de
plàstic, la quantitat que consumia una persona cada dia. A altres
indrets, la venda es feia més informal. Els venedors, bossa en mà,
se situaven a la vora de la carretera; o s'aturava un vehicle que
en portava i, en cinc minuts, l'asfalt s'omplia de gent que voltava
el venedor.
El nom científic de cat és Catha edulis, de la família de les
celastràcies. Segons la GEC és «Un arbust de fulles sempre verdes,
oposades, dentades, flors petites disposades en cimes axil·lars i
llavors amb aril. Oriünd del Iemen, Aràbia i Abissínia, hi és
conreat per les fulles, riques en un alcaloide, la
norpseudoefedrina (catina), similar a la cafeïna, conegut molt
abans que el cafè i el te». A Iemen se'n cultiva per tot allà on el
terreny ho permet, especialment a les marjades de les muntanyes, i
és una part molt important de l'economia del país. Els consumidors
locals coneixen molt bé on creix el millor. Al djebel Sabir, prop
de Ta'izz, se n'hi fa un d'excel·lent qualitat.
La manera de consumir el cat és mastegar-lo durant hores, fins
que es forma una gran bola que es manté davall la galta. El seu
sabor no és gens agradable i, observant com es comporten els
consumidors, el seu efecte és relaxant. Quan en masteguen "cada
horabaixa, sols o, preferentment, acompanyats" estan estirats
damunt coixins i sembla que només es preocupen de triar les millors
fulles i d'anar fent la bola grossa. A Iemen, només m'he topat dues
vegades amb el fet que el cat creava problemes. La primera, a un
poblet de la muntanya, quan un home va sortir al pati a vomitar; la
segona a l'aeroport de Sanà, el moment en què la policia va exigir
al taxista que escopís el que duia dins la boca per poder entrar a
descarregar. Tot això ve a la memòria perquè, a principis d'aquesta
setmana, els diaris han informat que a l'aeroport de Barcelona s'ha
retingut un enviament de «khat». La informació diu que és «una
planta amb aspecte de ceba allargada o calçot» que es cultiva a les
muntanyes de Somàlia, Etiòpia i Kenya. Afegeix que crea eufòria,
mata la fam, provoca insomni, depressió i dependència. Però si té
forma de ceba (?), està clar que aquest «khat» no és el cat de cada
dia a Iemen.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.