El cant medieval de la Sibil·la torna avui a l'Illa sense ser patrimoni de la Unesco

Les Matines omplen de tradició gran part de les esglésies mallorquines aquesta nit

Les Matines a Lluc són molt conegudes per la qualitat del cant dels Blavets, entre d'altres.

TW
0

Cada 24 de desembre, les esglésies mallorquines celebren les Matines, els oficis de la Nit de Nadal per commemorar el naixement de Crist. Un dels moments més emotius de l'acte és el tradicional cant de la Sibil·la, una peça d'origen medieval, del segle XIII, que ha perdurat a l'Illa i que profetitza la fi del món. Mallorca no és, però, l'únic indret on es conserva aquest cant, que també ha perdurat a l'Alguer i s'ha recuperat en determinades poblacions del País Valencià. Aquest vespre, a partir de les 20.00 hores, les esglésies de Mallorca comencen a omplir-se de tradició i celebren les Matines.

Les esglésies trien una veu d'àngel per interpretar aquest cant d'origen pagà. La peça ha estat proposada pel Consell Assessor de Cultura Popular com a patrimoni de la humanitat per la Unesco, però des de fa temps la iniciativa està mig aturada.

Amb declaració o sense, allò cert és que avui vespre Cristina Van Roy serà l'encarregada d'anunciar la fi del món a tots els fidels que vagin a la Seu. Ja és el cinquè any que Cristina protagonitza aquesta tradició, i el tercer que ho fa des de la Seu, cosa que «imposa molt per la responsabilitat que té el fet de seguir una tradició com aquesta davant de tanta gent», assenyalà Van Roy.

Pel que fa a les novetats de la Sibil·la d'enguany, Van Roy avançà que «l'única variació és en el vestit i l'espasa, que s'allarga i es decora respecte d'anys anteriors».

Lluc és un dels principals indrets per acudir a Matines, per l'encant i la màgia que té el santuari. El director de l'Escola de Música de l'Escolania de Lluc, Ricard Tarrades, recorda que «la Sibil·la no s'ha deixat de cantar mai a Lluc, fins i tot s'interpretà quan en altres esglésies es prohibí». «Històricament, Lluc ha estat una de les escoles de cant més importants de Mallorca», afegí. Enguany, i per tercer de consecutiu, l'inquer Josep Forteza, de 14 anys, hi cantarà la Sibil·la.

Un any més tot apunta que l'església s'omplirà de gent per sentir, a banda de la Sibil·la, «com entre estrofa i estrofa els Blavets repeteixen un tram de cançó, cosa que fa que el cant de la Sibil·la de Lluc sigui especialment poderós», assenyalà Tarrades.