Mor a 80 anys Josep Guinovart, el pintor compromès amb l'art i Mallorca

El recinte de Ses Voltes acollí la darrera exposició de l'artista a l'Illa el novembre del 2005

TW
0
El pintor, il·lustrador, escultor i gravador Josep Guinovart morí ahir a la seva Barcelona a 80 anys. La pèrdua de l'artista commogué les arts plàstiques catalanes i l'entorn artístic mallorquí, on la seva petjada fou prou important.

La necessitat vital d'expressar-se conduí Guinovar a convertir-se en un dels artites més singulars de la segona meitat del segle XX. Mallorca, el seu paisatge i la seva lluminositat marcaren també el treball l'artista, que d'ençà dels anys setanta viatjà tot sovint a l'Illa.

La recerca i l'evolució foren una constant en la carrera de l'artista, que el 1980 rebé el premi Nacional d'Arts Plàstiques. Les seves influències fluctuaren des d'un figurativisme inicial fins a l'avantguardisme, amb incursions en l'art abstracte i en l'informalisme. Tot això impregnat d'un rerefons de denúncia social i política, senya característica de Guinovart, que també es manifestarà a la nostra illa quan el 2005 realitzà el cartell de Salvem la Real.

Vinculat a les avantguardes artístiques sorgides a Barcelona en els anys 50, els lligams entre Guinovart i Mallorca s'iniciaren cap a l'any 1966, quan per primer pic mostrà la seva pintura a Palma, a la Nova Gallery. De llavors ençà les exposicions del pintor a Mallorca foren una constant. Durant més de quaranta anys, les anades i vingudes de Josep Guinovart esdevingueren habituals, mentre estrenyia els seus lligams amb els amants de l'art illencs. «Era un home amb una força increïble que descarregava energia pels quatre costats», declarà ahir el pintor Ramon Canet.

El llegat de Josep Guinovart és present en diversos indrets de l'Illa. El «laberint» del parc de la Mar n'és una bona mostra, però la seva obra també és present en el Museu d'Art Modern i Contemporani d'Es Baluard, que conserva al seu fons una de les grans obres de l'artista, Sin título 1992, un collage de grans dimensions donat per la Fundació d'Art Serra, igual que Sin título, 1970 i una sèrie de gravats datats el 1985.

Cal recordar també que fou l'autor català qui donà el tret de sortida al Casal Solleric el 1981, quan «omplí el pati del centre amb unes instal·lacions fantàstiques», recordà Joan Carles Gomis. Així mateix, Pep Pinya destacà la influència del paisatge valldemossí en l'artista.

La darera intervenció de Guinovart a l'Illa fou el 2005, amb una gran exposició a ses Voltes titulada Obres del 2000-2005, que tingué un gran ressò.