L'SGAE creix imparable i superà a les Balears els 8 milions d'euros en drets

La societat ha repartit 295 milions a un total de 26.928 creadors per 513.000 obres

TW
0


La Societat General d'Autors i Editors presentà ahir a la seva seu de Palma la memòria anual corresponent a l'exercici de l'any 2004. En aquest es destacà l'augment un 15,14% dels ingressos generats a les Illes balears respecte a l'any anterior. Això equival a un total de 8.060.318 euros. En el seu conjunt, la recaptació ha aconseguit sobrepassar una fita històrica, la dels 300 milions d'euros. D'aquesta xifra, 295 milions es repartiran entre els seus associats, arribant a 26.928 creadors a benefici de 513.000 obres. Així, el 2004, l'augment del benefici per als autors fou d'un 7,2% més.

En referència a la comunitat balear, part significativa d'aquest augment ha vengut donada per la implantació del conveni amb ZONTUR el juliol de 2003. Així la relació amb les empreses turístiques s'ha normalitzat i els ingressos obtinguts per aquesta via han augmentat des de l'any anterior un 41,64%. En aquest sentit també s'incrementà un 20,10% la recaptació de drets d'autor en el sector de l'oci musical a pubs i discobars. En l'apartat de la música en viu, afegint-se a l'animació en hotels, el creixament fou del 12,75%.

Menció a part mereix el conjunt de les Arts Escèniques i musicals, on en conjunt, l'augment fou del 11,63%. Així, la recaptació per obres dramàtiques augmentà un 5,38%, un 13,56% el dels concerts de varietats, i un 48,86% el d'interpretacions simfòniques. S'ha de precisar que aquesta darrera xifra es deu a un augment en la interpretació del repertori protegit per SGAE, tot i el descens d'un 3% en el nombre de concerts.

Davant la pressió de la pirateria i la difusió de música per internet, l'SGAE ha obert nous fronts per a la seva recaptació. Així, per exemple els ingressos socials per la música que sona als establiments on se celebren balls amb motiu d'actes socials s'ha incrementat un 80,65%, per la recuperació de drets endarrerits d'altres exercicis.

Un altre, el denominat per SGAE com mercats emergents, fa referència a la música utilitzada «com element bàsic i necessari per a l'explotació del negoci» a centres de gimnàstica, acadèmies de ball i boleres. L'increment de la recaptació en aquest cas ha estat del 139%.

Cal destacar el descens en nombre de funcions sofert pel sector del teatre a Balears, amb 93 funcions menys. Tot i això, s'ha de destacar el 75% d'obres en català enfront del 22% en castellà.

Un altre dels detalls significatius en aquesta memòria és que tres de les cinc produccions operístiques de major èxit tingueren el seu escenari a Maó, en detriment de Palma, on tan sols s'aconseguí un públic que arribà a la tercera i cinquena posició. En l'aspecte dels concerts de varietats, els primers llocs de la taula l'ocupen aquells que major repercussió tenen als mitjans. És el cas d'Estopa, Alejandro Sanz, David Bisbal o El Canto del Loco.