Una exposició recrearà la presència del cèlebre escriptor Albert Camus a Palma

Catherine, filla del pensador francès, viatjarà a l'Illa el maig per inaugurar la mostra

Pintura de Gelabert sobre el claustre de Sant Francesc, lloc que inspirà a Camus.

TW
0

TONI LIMONGI.Palma.
El llibre El revés i el derecho, del filòsof francès Albert Camus, aplega un conte d'insòlita bellesa titulat Ànsia de viure. En poc més de sis pàgines, Camus recorre Ciutat de Palma: visita el barri xinès, darrere de cia Sindicat; s'emociona amb el claustre del convent de Sant Francesc i es deixa impressionar pels carrers que envolten la catedral.

La Federació de Cases Regionals va voler homenatjar el gran pensador francès i per a això va proposar al Govern balear i a l'Ajuntament de Palma realitzar una mostra que recordàs el periple insular de Camus, la mare del qual era menorquina. Després de posar-se en contacte amb la Fundació Albert Camus -ubicada a la localitat francesa de Lour Marine, a prop de Marsella-, es va concretar una proposta interessant. A partir del pròxim dia 25 de maig es desenvoluparà un programa a l'Estudi General Lul·lià entorn de l'autor de La peste, que consisteix en una exposició i un cicle de conferències.

A la inauguració de l'esdeveniment assistirà el president de la fundació, André Fosty i la filla del filòsof, Catherine Camus.

Especialistes en l'artífex d'El mite de Sísifo participaran a un cicle de conferències: Antoni Vicens, catedràtic de la UIB; els francesos Jean Jacques Jordi i Elene Rufat, i Miguel Àngel Limón, de l'Institut d'Estudis Menorquins. Aquest últim recordarà també l'especial vinculació de Camus amb la seva terra materna.

Segons va explicar ahir el director general de Relacions Institucionals del Govern de les Illes Balears, Antoni Contestí, la mostra contindrà «objectes personals, fotografies, retalls de diaris i obres manuscrites», entre d'altres objectes personals del cèlebre pensador.

També està previst que s'indiqui l'itinerari de Camus a Palma, des de la Seu a la Porta de Sant Antoni.

El conte Ànsia de viure -que també inclou una pàgina ambientada al Port d'Eivissa- ofereix una descripció precisa del pou del claustre de Sant Francesc, on l'autor mira i s'«oblida» de la seva set, encara que poc després reconeix que «la set sempre reneix».

També, l'autor viatja a una taverna -de la que no s'especifica el nom- on coneix un «nan sense edat» i una dona que balla un cant andalús. En aquest local li «eructen cortesies carregades de l'alcohol». Aquesta visió de la «nit palmesana» contrasta amb els passatges, més espirituals, del centre antic de Palma, on destaca especialment la placidesa dels seus carrers.

El muntatge
La mostra es muntarà els dies 23 i 24. S'obrirà el 25 i estarà oberta fins al dia 29 de maig. El dia 22 està previst que la filla del filòsof, Catherine Camus, viatgi a Palma per concretar alguns aspectes de l'exposició.

Segons Contestí, «les conferències abordaran diferents aspectes del filòsof». Està previst que s'organitzin les següents xerrades: Albert Camus i la seva obra, L'origen de Camus -on es parlarà sobre la seva procedència balear-, El compromís polític de Camus i Albert Camus i la seva relació amb Palma.