El PP intenta censurar l'emissió de la gala «Salvem la Real» per TVE Balears

Orta convoca una reunió extraordinària del consell assessor perquè dilluns no s'emeti

Una gernació va omplir dimarts passat la sala magna de l'Auditòrium. Fotos: PERE BOTA

TW
0

S.B./J.C./P.G.Palma.
El centre territorial de RTVE a Balears emetrà dilluns que ve, dia 28 de març, a les 20.00 hores i per La 2, un programa especial basat en la gala «Salvem La Real» que dimarts passat a la nit va reunir nombrosos artistes a l'Auditòrium de Palma.

El Partit Popular està en absolut desacord amb l'emissió del programa. El seu portaveu al Consell Assessor de Ràdio Televisió Espanyola, demanà ahir una reunió del consell. En la convocatòria s'explica que «consideram que aquest concert fou organitzat per una plataforma de marcat caràcter partidista, i per tant contrari a l'obligació d'imparcialitat i objectivitat que una televisió pública com TVE ha de tenir».

En aquest sentit, José Ramon Orta, president del CARTVE, i membre del Partit Popular, afirmà que «no tenim res en contra que es cobreixi i se n'informi, a l'Informatiu Balear o a un especial, però no es pot evitar el marcat toc partidista del festival», una filiació política que segons Orta es demostra en el fet que «qui hi està darrere és que hi va anar, Ramon Socias (delegat de Govern) i membres del PSM». A més, Orta apuntà que aquest no és un esdeveniment cultural sinó reivindicatiu que serveix per criticar una posició política». Segons Orta això ha estat «suficientment greu com per convocar la primera reunió extraordinària del consell d'ençà que en som president». El CARTVE està compost per 13 membres, 6 d'ells del PP i 1 d'UM.

L'acció del Partit Popular va ser contestada amb un comunicat i, més tard, per la pròpia directora de l'ens públic, Gina Garcías. Des de TVE es considera que el concert, al qual van participar músics de la talla de Maria del Mar Bonet, Lluís Llach o Antònia Font, fou un «esdeveniment cultural i social a Palma», la qual cosa justifica l'emissió del programa com estava previst.

El caràcter reivindicatiu de la vetlada celebrada a l'Auditòrium i organitzada per la plataforma «Salvem La Real» ha fet reaccionar el grup popular prenent una mesura ha sorprès a tots els partits polítics de l'oposició, així com als responsables de l'organització de l'esdeveniment.

Intent de «censura», «mesura amb reminiscències de l'època dictatorial» han estat impressions coincidents en moltes de les persones enquestades per Diari de Balears.

Assumpció Renom, presidenta de la plataforma Salvem La Real, ho titllà de «lamentable i una falta de respecte a la llibertat d'expressió». Tanmateix, Renom expressà la seva confiança perquè «el mitjà no es deixi pressionar i que el concert es pugui emetre per totes les Balears». En opinió de la presidenta, la no emissió del concert «confirmaria el que ja pensa molta gent, que no hi ha pluralitat i llibertat d'expressió».

«Sorprèn que a una democràcia s'arribi a aquests extrems. Primer no van deixar venir la ministra i ara això». El prior de La Real, Antoni Vallespir, rebatia les consideracions del PP sobre la gala afirmant que «deixar d'emetre el concert sí que seria partidista». Vallespir anà més lluny i assenyalà que si la proposta del grup popular prosperàs «seria tornar 50 anys enrere, a l'època dictatorial», quan, en la seva opinió, no existeixen motius per emprendre aquest tipus d'actuació. «Va ser una vetlada ciutadana, que no va en contra de ningú. Nosaltres no som de cap partit, encara que anem contra els seus interessos».

El conseller de Mallorca pel PSOE, Cosme Bonet va explicar que «no entenem per què la Real els posa tan nerviosos. La qüestió és que aquí hi havia primeres figures de la cançó amb un interès mediàtic i valor artístic molt bo a banda del social i és un escàndol que el PP digui que és partidista. El que passa és que el PP vol posar una mordassa a TVE com en el temps d'Urdaci».

Gabriel Vicens, secretari general del PSM, afirmà que «és lamentable si es fa pressió per no emetre una cosa que ja estava prevista, organitzada per una plataforma ciutadana i amb l'actuació de tot tipus de músics». Vicens apuntà que «si es fan interferències es recordarà l'època d'Urdaci ja que és inadmissible que el PP vulgui tapar la realitat».

El líder d'EU, Miquel Rosselló, va dir que «no sabia que encara existís la censura a la televisió. Jo crec que faci qui faci les notícies aquestes s'han de dur i voler censurar-les és inadmissible».

Des d'ERC, Joan Lladó apuntà que «la festa fou una manifestació popular recolzada per persones de la societat civil i que per tant un mitja públic se n'ha de fer ressò. No creim que tengués un marcat caire partidista, que és com entén que han de funcionar el Partit Popular els mitjans de comunicació. Un exemple d'això és el que passa a IB3, on tots els caps tècnics són del PP».