El Parlament insta el Govern a negociar el retorn a Mallorca dels bous de Costitx

També es demanarà la tornada a l'Illa de la resta del patrimoni històric a l'exterior

Vadell afirma que «la nostra demanda no és una oportunista ni xovinista».

TW
0


El Parlament de les Illes Balears instarà el Govern balear i el Ministeri de Cultura a negociar la tornada dels bous de Costitx a Mallorca i el seu dipòsit en el Museu de Mallorca.

En una ràpida tramitació a la sala verda de la proposició no de llei presentada pel PSM i a la qual es varen afegir algunes esmenes fetes in voce pel diputat del PP Simó Gornés, també es va acordar «instar el Govern de les Illes Balears a col·laborar amb l'Ajuntament de Palma per tramitar el dipòsit a Mallorca de les peces històriques honorades a la Festa de l'Estendard que des del 1831 es troben a la Reial Armeria de Madrid».

La comissió de cultura també va incloure en el redactat de la proposició que s'insti el Govern a fer un informe per conèixer exactament l'estat en què es troben les peces procedents de les diferents campanyes arqueològiques i poder demanar la seva tornada a Mallorca, com també informar-se sobre la situació legal del bust de Tiberi de l'illa de Menorca i actualment dipositat a París.

La diputada del PSM Maria Antònia Vadell va substituir en la comissió el diputat Riudavets i va explicar que «la nostra no és una demanda oportunista ni xovinista, ni vol aprofitar el canvi de govern, sinó que cerca l'aplicació de la llei de museus».

Fites
Vadell va titllar aquestes peces de «fites dins la nostra història cultural» i va explicar que «estan exposades com si fossin trofeus de guerra, amb un menyspreu per la nostra cultura».

En l'exposició de motius dels nacionalistes es pot llegir que «són nombroses les peces que es troben fora de Mallorca, però n'hi ha un conjunt d'elles que, per la seva singularitat i vàlua, com pel fet de ser de titularitat pública, s'escau plantejar-se el retorn a l'illa».

Els nacionalistes també expliquen que «l'estat autonòmic permet reconsiderar la política entralista de recopilació a Madrid de les col·leccions de més vàlua i plantejar apropar el patrimoni al lloc d'origen sempre que es donin garanties suficients de seguretat i estudi científic, les quals ofereix el Museu de Mallorca».

El debat en el si de la comissió no va ser gaire engrescador. Unió Mallorquina, com era lògic, es va sumar tot d'una a la proposta dels nacionalistes d'esquerres «perquè fa molt de temps que ho reclamam i creim que el patrimoni dels mallorquins que la història ens ha deixat ha de ser a Mallorca». Margalida Rosselló parlà en nom d'Esquerra Unida-Els Verds i va donar el suport a la mesura «sempre que es donin les condicions idònies per a la conservació» i el socialista Andreu Bosch va ser el primer a introduir el tema del bust de Tiberi.

El popular Simó Gornés va ser l'únic que aportà matisacions diverses al debat i va explicar que «un dels principals problemes que hi ha és el de punt de vista legal. Els bous varen ser adquirits legalment per l'Estat i encara hem de donar gràcies, perquè si no serien al museu del Louvre».

Gornés també va explicar que «pel que fa a les armes del rei en Jaume, la situació és més complicada, perquè són de patrimoni nacional i estan molt lligades a la casa reial via donació de l'Ajuntament de Palma. El que també he de dir és que tant unes com les altres estan exposades en llocs molt importants que permeten la visita de milers de persones i en cap cas no es mostren com si fossin trofeus de guerra, tal com explica la senyora Vadell. Així mateix, sorprèn que la proposta no inclogui i especifiqui les peces duites a Catalunya».