Reediten els apunts històrics de Binissalem del filòleg Amengual

TW
0

P.G.Palma.
Escriptor, filòleg i poeta, Joan Josep Amengual i Reus (1793-1876) és «una d'aquelles figures que sempre se citen a la història cultural de la Mallorca del segle XIX però de les quals es coneix molt poc». Ara, l'Ajuntament de Binissalem reedita dins de la seva col·lecció Robinària, els Apunts sobre l'origen i història de la vila de Binissalem, un text del 1873 que signa l'autor de la Gramàtica de la lengua mallorquina (1835) i deNuevo diccionario mallorquín-castellano-latín (1858-1878). El llibre s'acompanya, a més, d'un estudi preliminar dels historiadors Valentí Valenciano i Pere Fullana.

L'objectiu de la publicació -que presentarà el catedràtic d'Història Sebastià Serra dilluns, a les 21.00 hores, al Casal de Can Gelabert de Binissalem-, vol donar a conèixer la figura i el pensament d'Amengual, a partir de la seva obra i l'anàlisi del context històric en què la va desenvolupar.

Segons explica Pere Fullana, l'atractiu de Joan Josep Amengual rau en la seva contribució a la difusió del valor del català i de la ideologia liberal, a partir dels seus treballs en diverses publicacions i des dels seus càrrecs com a regidor i batle de Binissalem. Fullana destacà que l'obra d'Amengual permet dissipar dubtes sobre la seva mentalitat liberal, al temps que moderada, per la manera en què l'autor explica la història de Binissalem, des dels orígens del nucli fins al XIX, fent referència a qüestions com la revolta forana dels segle XV. «Amengual escriu la història filtrada pels seus esquemes i pensaments» fet que converteix el llibre en una font de coneixement de l'autor.