«La grandària del missatge artístic no és material, no és imposada, és lliure i com el mateix aire, el podem respirar». Amb aquestes belles paraules descriu Toni Caimari, president de la Fundació ACA, la seva concepció de l'art.
La Fundació Àrea Creació Acústica (ACA) té la seva seu a un paratge incomparable situat als afores del poble de Búger. Enmig del boscatge i del silenci es troba una bella casa de pedra on artistes de tot el món estan convidats a aïllar-se temporalment de l'enrenou i l'estressant ritme de vida contemporanis per a poder retrobar-se amb les muses.
«Entre moltes altres activitats que realitza ACA, una és la de convidar aquí compositors de qualsevol lloc del món per a què puguin crear la seva música en un ambient tranquil i relaxat. A canvi, només els demanam que ens donin una còpia del que han composat aquí perquè en tenguem per sempre un bonic record», explica Toni Caimari.
«Els visitants, a més de natura i tranquil·litat, aquí també es troben amb un espai autòcton, on l'essència mallorquina es respira en tots els aspectes», afegeix Caimari.
El menjar que ofereixen és un exemple de la millor cuina mallorquina i per tots els racons de la casa i dels voltants es troben referències constants a artistes de l'Illa. Per exemple, a un dels miradors de la casa, dedicat al poeta Joan Alcover i conegut com «Cap al tard», hi ha inscrit a la pedra el seu poema Desolació.
A més, dues de les cel·les on poden dormir els visitants estan dedicades a autors mallorquins, per exemple la cel·la «Antoni Lliteres». «Però n'hi haurà moltes més. Ara estam ampliant les nostres instal·lacions. De moment només comptam amb 4 cel·les, però en construirem 20 més, la majoria de les quals les dedicarem a personatges il·lustres de Mallorca, i les decorarem amb quadres, dibuixos o manuscrits seus», explica entusiamat amb la idea el president de la fundació.
L'ampliació de les instal·lacions d'ACA projecta també un magatzem, espai per a oficines, la creació d'un arxiu, una tenda on s'oferiran productes culturals i gastronòmics, un menjador comunitari i una gran sala d'actes amb capacitat per a 250 persones.
«També ampliarem el bosc i crearem un espai pel poble, amb taules i piques per escurar, on la gent podrà fer sopars i dinars, i reunir-se», diu Caimari.
Entre les activitats que ACA realitza cada any, es troba l'encontre de compositors que va finalitzar el passat 30 de juliol amb una actuació al Museu Es Baluard. «Per l'any que ve tenim pensat començar a realitzar aquí uns cursos internacionals per a músics a l'estiu. Els cursos es complementaran amb excursions i altres activitats de coneixença de l'entorn i la tradició mallorquina», explica Caimari.
Els cursos coincidiran en el temps amb un dels encontres de compositors que organitza ACA «per a què els participants puguin tenir l'oportunitat d'estrenar, dins el marc de les actuacions de l'encontre,obres seves».
«Aquest pretén ésser un reducte de creació artística on totes les manifestacions de l'art i la cultura hi tenguin cabuda. Un espai enmig de la natura perquè l'art és el més lliure que existeix. I és també el que, en el fons, mou el món, perquè tot el que va més enllà és art».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.