Cançons de la Mediterrània amplia l'horitzó a sons populars de tot el món

El festival, del qual se celebra el vintè aniversari, inclou set concerts i algunes novetats

El trio brasiler d'Euclides Matos oferirà un passeig per la música fresca d'aires llatins.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El FestivaCançons de la Mediterrània arriba a la vintena edició amb un seguit de novetats. La primera d'elles, el canvi de denominació per Cançons a la Mediterrànea i l'ampliació del seu horitzó artístic a músiques d'arrel tradicional d'altres indrets més enllà de la conca mediterrània.

Amb motiu del destacat aniversari també s'ha previst l'edició d'un disc compacte amb vint temes dels principals grups de Mallorca que han pres part en el festival, així com també la publicació d'un volum en què es recorden les principals actuacions. Aquest llibre ha estat realitzat pel crític musical Ferran Pereyra. Com a darrera novetat, un cicle de conferències d'experts musicals aportarà punts de vista sobre diferents aspectes del fet musical i aquest festival en concret.

El festival, amb un cost de 72.000 euros, ha estat organitzat per Pere Estelrich. Els concerts començaran el 16 del mes que ve al Parc de la Mar amb l'espectacle Tambors del Senega. Es tracta d'una producció pròpia del festival a càrrec del músic Seydou Sissokho, que actuarà acompanyat d'altres «primeres figures».

La segona oferta serà el 23 de juliol i ajuntarà sobre l'escenari una mostra de «la millor música popular feta a Mallorca». Miquela Lladó, Toni Pastor i David Runnion seran els protagonistes d'aquesta vetlada que té per objectiu oferir «un ventall de canços amb un tractament i uns arranjaments que fusionen tot tipus d'estils musicals, des de la música clàssica fins a la cançó tradicional, passant pel blues i algunes formes de jazz».

El juliol acabarà amb l'actuació dels cubans 5 Vocales. Cinc veus a capel·la que interpretaran un repertori de música popular del Carib. Manel Camp pujarà a l'escenari el sis d'agost amb el seu grup per oferir un recital en què «es barrejarà el jazz amb sonoritats de la terra i textos de poetes com ara Ausiàs March, Verdaguer o Martí i Pol».

La formació brasilera d'Euclides Matos durà el 13 d'agost els ritmes llatins. El guitarrista i cantant destaca per la gran riquesa de recursos musicals que fa de les seves actuacions «un espectacle d'energia, intuïció i precisió». Dia 20 l'espectacle Tinajas, Premi a la Millor Música de les Arts Escèniques 2002 de la Generalitat Valenciana, servirà la festa amb la percussió del Grup Amores amb les melodies de l'indi Sazd Ul Alam.

El colofó al festival el posarà dia 27 d'agost els marroquins Zawya Kttaniyya amb els seus càntics per la pau. S'ha de dir que aquesta formació està considerada actualment «un dels millors exponents de la música religiosa d'arrels místiques sufís».