P.GIMÉNEZ.Palma.
El passat dia 3 de maig, l'Ajuntament de Valldemossa aprovava la compra del casal cas Francès, localitzat al carrer de Blanquerna de la localitat, per rehabilitar i condicionar l'immoble com a futura seu de la Fundació Coll Bardolet. El projecte de creació d'aquesta entitat disposarà d'un pressupost aproximat d'1,8 milions d'euros per a la compra i 600.000 euros més per a la rehabilitació posterior. La iniciativa, que va néixer del desig de l'artista català Josep Coll Bardolet de llegar a la localitat part de la seva col·lecció particular, s'aprovà en base a l'avantprojecte signat per l'arquitecta Meritxell Inaraja i Genís, seleccionada per la família de l'artista.
En la memòria, Inaraja reflecteix les intencions de les obres de rehabilitació de la casa, consistents en l'adequació dels interiors de cas Francès, avui emprat com a habitatges.
El projecte es desenvoluparà en el marc del pla de desestacionalització turística del Govern de les Illes, del qual s'espera obtenir una subvenció de 2,6 milions d'euros per dur endavant la iniciativa, que servirà per crear el fons més important de Coll Bardolet a Mallorca. El pintor ja avançà que en aquesta col·lecció hi seran representades les temàtiques i èpoques més representatives de la seva trajectòria artística.
L'edifici consta d'una planta baixa i tres plantes pis, amb accés des del carrer, com també un pati posterior en planta baixa, d'accés directe des del carrer posterior. Segons la proposta de l'arquitecta, el total de la superfície construïda de la Fundació, a més de l'espai exterior, serà de 749,48 metres quadrats distribuïts entre les distintes plantes i els exteriors de l'immoble.
Segons el programa, un accés principal a planta baixa, des del carrer Blanquerna, marcarà l'entrada a un espai polivalent, aprovisionat amb sanitaris, escales de comunicació i ascensor. La planta primera i segona es destinaran -sempre seguint els plans- a acollir exposicions temporals i la col·lecció privada del pintor, respectivament. La tercera planta es reserva en l'avantprojecte a locals d'ús administratiu, banys, vendes, com també a una àrea mixta per a reunions. Per aquesta planta es planteja un accés directe amb escala de nova construcció a la façana posterior.
La connexió de l'edifici amb el carrer posterior a través del pati facilitarà el doble accés i doble funcionament de l'edifici.
Amb aquesta reforma es pretén donar a l'edifici un caràcter propi d'immoble públic, cultural i expositiu. Per aquest motiu, aprofita l'estructura de pòrtics i forjats unidireccionals existent, al temps que proposa la construcció d'una nova escala -al mateix lloc que ocupa l'actual- de major amplada per facilitar la distribució de les plantes d'exposició. També es proposa buidar de forjats l'espai localitzat davant d'aquesta escala per crear un lluernari d'altura -amb possibilitat d'exposició d'elements de gran format- que donaria llum natural i unitat de conjunt.
Les sales es constitueixen amb el tancament de parets i tancaments de façana per afavorir la superfície d'exposició i el control lumínic solar. La intervenció exterior a les façanes manté, segons el projecte, el contacte visual amb el carrer reduint les obertures i formalment donant a l'edifici un caràcter públic a la vegada que cultural. El pati existent a la part posterior de l'edifici serà adequat per utilitzar-ho com espai polivalent, mentre que el desnivell existent amb el carrer posterior s'ultilitzaria com a graderia i escales d'accés.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.