La saga dels Estruc (1230)
Nunó Sanç, governador de Mallorca, tria d'entre els seus col·laboradors els dos homes que seran els seus consellers personals i als quals sotmetrà, per l'estimació que els dedica, qualsevol disposició o aprovació del seu tan compromès càrrec reial. Aquests dos homes singulars són Pere d'Agen, un savi frare de Sant Domènec, i un jueu, que només coneixem com Estruc. No és cap secret que els monarques i personatges importants d'aquell temps confiaven, molt sovint, en els coneixements i l'astúcia comercial dels jueus amics. Així, per exemple, Jaume I El Conqueridor, quan es trobava en el setge de Ciutat de Mallorca, parlamentà amb els moros i per a fer-ho comptà, amb tota confiança, amb un jueu de Saragossa que parlava «algaravia», això és, àrab, i que nomia Baïel. Però són els Estruc que se'n solen dur la palma en aquests tractes diplomàtics i mercantils. No és, doncs, estrany, topar, entre els llinatges antics catalans que tenen blasó o escut d'armes, amb uns Estruc que vénen d'un sobrenom originat per una circumstància del naixement sobre l'adjectiu antic «astruc», derivat del llatí vulgar «astrucus», que vol dir «sortat» i, també, «feliç». Potser era el nom més freqüent en terres de la corona catalanoaragonesa dels jueus medievals. Segons l'historiador en heràldica Armand de Fluvià, «uns Estruc porten un escut d'armes d'atzur amb una estrella d'argent. Uns altres el porten xebronat d'argent i de gules de vuit peces. I uns altres porten de gules, una estruç d'argent».
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.