M. CAMPOMAR/ N.A.Palma.
L'arquitectura d'Es Baluard continua acaparant l'atenció dels diferents personatges de la cultura i la societat mallorquines que aquests dies passen per les seves instal·lacions. Així, galeristes, artistes i empresaris turístics de les Illes Balears es congregaren ahir per conèixer de prop el museu. Ara bé, no tans sols la murada renaixentista impressiona els visitants del recinte. Les expectatives suscitades pel nou projecte són vistes per tots com una oportunitat per a la promoció exterior de les Balears.
El galerista Gabriel Vanrel declarà que «l'oferta de pintures i d'escultures que ens proporciona és un compendi del passat, del present i fins i tot una premonició del futur». Referint-se a la situació del centre d'art, assegurà que «es tracta d'un lloc únic, del qual els disenyadors han sabut treure el profit millor».
El president de la Federació Hotelera de Mallorca, Pere Cañellas, remarcà la importància d'Es Baluard com «la primera oferta cultural pública seriosa». En aquest sentit, considerà que el futur museu és una finestra oberta cap al turisme cultural. A més expressà el seu desig que «suposi per a les Balears la mateixa revolució que el Guggenheim va suposar per a Bilbao».
La cònsol de Polònia Silvia Riera, destacà «la recuperació d'un espai històric abandonat per convertir-lo en una iniciativa cultural de gran envergadura». A més, «Es Baluard generarà una oferta complementària que permetrà allargar la temporada turística».
L'escultor francès Patrick Guino, establert a Mallorca des de fa quatre anys, va quedar sorprès per l'arquitectura. En ressenyà que «ofereix una experiència única: és una combinació perfecta de modernisme i de tradició». El museu «permetrà una major presència de l'art de les Balears en l'àmbit mundial, a part d'un estímul per als artistes i per als professionals de l'art illencs», afegí.
Pep Llabrés, director de la galeria d'art Joan Oliver «Maneu», també es referí a la ubicació de les instal·lacions. En comentà el fet que «un lloc desolat, com ha estat sempre la zona del Baluard, s'ha convertit en el vaixell insígnia de Mallorca». Llabrés destacà la instal·lació de Rebecca Horn com el camí que ha de seguir el museu en el futur.
Però l'obra de la creadora alemanya no suscità tan sols l'interès de Llabrés. El galerista Xavier Fio també s'hi referí com a «sorprenent». En aquest sentit, assegurà que es tracta d'«un inici espectacular» per al projecte. I mostrà la seva confiança que es mantengui el nivell aconseguit ara en les pròximes col·leccions. Fiol manifestà, a més, que «Es Baluard és un gran regal per a una societat pròspera com la mallorquina i una gran oportunitat per arribar al nivell cultural de les grans ciutats europees».
Per la seva banda, el galerista Bernat Rabassa es referí a la primera col·lecció del centre com «una selecció bastant encertada, si bé el futur del museu implica millorar-la. Es tracta d'un problema tècnic que se superarà amb els anys i amb un programa d'adquisicions que respongui a un vertader criteri de col·lecció artística».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.