La Palma de Dickens (1838)
Charles Dickens, el gran novel·lista britànic (Porsmouth, 1812-Gadshill, Kent, 1870), que tingué una infantesa i una joventut molt dissortades, marcades per la misèria, bona part de la font inesgotable de les seves narracions urbanes, publicava en aquestes dates la seva magnífica obra Les Aventures d'Oliver Twist, un best seller de tots els temps i la seva novel·la més coneguda, juntament amb la novel·leta Conte de Nada, publicada el 1843. La cinematografia ha recreat moltes de les seves històries i ell ens ha sabut transmetre, millor que ningú, com era la vida marginal en una gran ciutat (Londres) amb les seves gegantines bosses de pobresa i la foscor immensa dels seus edificis, tot això al segle XIX, quan l'anomenada «Revolució Industrial» convertia en obrers els infants dels pobres, des dels sis anys en endavant. Totes les capitals europees, grans i petites, tenien alguna cosa d'aquell Londres de Dickens, més o menys industrialitzades. Tot això es traduïa en habitatges petits, estrets, mal il·luminats i ventilats, on els nins passaven de la fosca de les mines i les fàbriques a l'obscuritat de ca seva. En resum, una nit quasi eterna, sense dissabtes ni diumenges en la majoria dels casos. Racons que Dickens pogué compartir amb altres autors, com Conan Doyle o Ponson du Terrail: «El número 3 del carreró de Lauriston Garden oferia un aspecte tètric i amenaçador. Era una de les quatre cases un poc més arraconades, dues de les quals estaven habitades i les altres dues buides. Aquestes darreres miraven per tres fileres de malencòliques finestres inexpressives, nues i tristes, llevat d'alguna que portava el rètol de «Per llogar» que s'estenia com una cascada sobre els lleganyosos vidres...».
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.