Gil juga en aquest recull amb la perspectiva de l'observador, és a dir, que segons la perspectiva i la llum des de les quals s'observin els seus quadres, aquests ofereixen matisos diferents de color i de formes. «La meva obra parteix d'un estudi de la llum en el qual vaig cercar que els meus quadres no fossin fixos, sinó que s'anassin transformant», afirmà l'autor.
La inspiració per a tal estudi la trobà en un viatge que realitzà l'any 1995 a Austràlia, país on visqué una temporada i on s'«enamorà» de l'òpal, una pedra preciosa que segons la llum que rebi torna d'un color o d'un altre. A partir d'aquí, Gil començà a investigar i a posar en pràctica una tàctica d'anar provant materials fins a trobar aquell que li donàs els resultats que ell n'esperava. I li dugué el seu temps, però finalment ho aconseguí.
«El material que faig servir per pintar és una mescla de moltes de substàncies, que són: pigments naturals, làtex, anihilines -són allò que permet que la pintura canviï de color-, pols de vidre i pigments luminiscents», revelà Adolf Gil.
Aquests pigments permeten que els llenços retenguin la llum i l'expulsin quan ja no n'hi ha. Això fa que els quadres s'il·luminin tots sols en l'obscuritat. Els assistents a l'exposició podran fruir també d'aquest fenomen: es preveu que, de tant en tant, s'apaguin els llums de la sala perquè la gent en pugui gaudir.
La idea per crear aquesta mostra, que Gil definí com «una fusió entre el món vegetal i el món animal», va sorgir d'un altre viatge de l'any 99, en aquest cas a la selva de l'Amazones. «Hi vaig apendre que totes les coses cerquen la llum, i que totes lluiten per anar cap amunt, encara que hagin d'ofegar-ne d'altres pel camí», confessà Gil.
Segons explicà, «els meus quadres es mostren a l'espectador, fan emissions per si mateixos i, a més, no cremen la retina». Així mateix, va comentar que quan observes molt sovint un quadre qualsevol, aquest arriba a fer-se monòton i ja no impressiona tant.
«Això no succeix en els meus llenços perquè, com que no són equalitzats i ofereixen diverses tonalitats de colors i formes diferents, no es fan mai pesats a la vista, perquè seguit seguit estan canviant», va assegurar. L'exposició Retrovisor estarà oberta a la Misericòrdia fins dia 14 de setembre. Aquells que vulguin parlar amb l'autor perquè els comenti les seves obres, el podran trobar cada divendres horabaixa a la sala mateix de la mostra, on Gil n'explicarà els detalls a tots els interessats.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.