El nom del grip (1733)
Ens visita cada any per aquest temps i és el responsable de moltes esqueles mortuòries. Com a malaltia devia existir des d'èpoques molt remotes però amb tal denominació, de la paraula francesa «grippe», naixia tal dia com avui, quan se'n declarava una epidèmia a França i causava gran mortaldat. Sembla, però, que ja abans, el 1510, havien aplicat a tal malaltia el mot «das grüppi», que feien derivar del verb «gruppen», que vol dir ajupir-se, tremolar, trobar-se malament. Els metges francesos del segle XVIII, quan tractaven un estat més o menys gripal, en deien «coqueluche», però com que d'aquesta manera no es definia bé, puix podia esser igualment «tosferina» i qualsevol altre mal semblant, el mot «grippe» s'hagué d'obrir camí entre doctors i malalts. És interessant saber que «coqueluche», que vol dir, «caperutxa», era a causa que per als malalts amb símptomes de tossina, mocs i gran feblesa física, per conseqüència de refredament, se'ls posava pel cap una caputxa que els aïllava de l'aire fred exterior.
També a Illes Balears
- Sóller: Un metge malmena una pacient catalanoparlant i li diu que com que ha vengut de fora, no està obligat a entendre-la
- Els arquitectes de les Balears alerten dels perills de construir en rústic: «Serem un decorat de cartró pedra on serà difícil viure»
- Educació abonarà uns 35 milions d’euros als docents en compliment de la sentència que dictamina el retorn del 2,9 % a les nòmines
- Brutalitat policial a Palma: surt a la llum el vídeo de l’agressió a una jove per part de la Policia espanyola
- Marta Sastre, víctima d'una agressió trànsfoba: «L'agent em va agafar del coll, em va tirar a terra i em va dir 'Ahora ya no eres tan valiente'»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.