Quinze autors debatran la influència del fet insular en la creació literària

«(Des)aïllats» tindrà lloc a la Casa Museu Llorenç Villalonga i a la UIB

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
La Casa Museu LLorenç Villalonga de Binissalem presentà les activitats d'hivern. En sobresurt un curs en el qual quinze escriptors de les Balears parlaran de la influència del fet insular en les seves obres. El cicle, organitzat en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears i amb l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, du el títol de (Des)aïllats i hi prendran part des de Baltasar Porcel fins a Sebastià Alzamora o Maria Antònia Oliver, passant per Biel Mesquida, Guillem Frontera, Carme Riera, Antoni Serra, Pau Faner, Antoni Marí o Miquel Bezares, Janer Manila i Antònia Vicens.

El curs, de trenta hores i amb tres crèdits universitaris, s'ofereix entre els mesos de gener i d'abril a la UIB i a la seu de la Casa Museu. L'inici, el dia 9 de gener, serà amb dues sessions teòriques a cura de Sebastià Perelló i de Pilar Arnau, que parlaran de Literatura i insularitat i de La narrativa insular de postguerra, respectivament. El colofó el posarà, el dia 10 d'abril, un debat entre joves escriptors en el qual intervindran Hector Hernández, Albert Herranz i Àlex Volney.

En la presentació hi eren presents Gabriel Mesquida i Antoni Serra. Tots dos coincidiren a assenyalar la importància d'aquesta iniciativa, en el sentit que «a les Illes Balears són pocs els contactes que tenen els escriptors amb els estudiants i falta una crítica que analitzi, valori i faci propaganda d'obres d'autors contemporanis».

Per la seva banda, Antoni Serra va destacar l'interès del tema que centra el curs posant en relleu que «en tota l'obra dels escriptors d'aquí es veu reflectit perfectament el condicionament de fer feina en una illa. No crec que ningú ho pugui evitar». Així mateix, afegí que «aquest condicionament no s'ha d'entendre necessàriament en sentit negatiu, sinó en un de positiu. Jo som un gran enamorat de la literatura de Mallorca i, si no existís el fet insular, molts dels avui considerats grans escriptors d'arreu de les illes del món no haurien existit».