Breus

TW
0

• ART

El David renaixentista és borni Les darreres investigacions han demostrat que el David de Miquel Àngel, símbol ranaixentista de la bellesa masculina i model etern de la perfecció, és borni. Ho ha assegurat el professor Marc Levoy de la Universitat d'Stanford (EUA), qui publica en el darrer número de la revista britànica New Scientits un informe entorn del fins ara desconegut estrabisme de David. Levoy ha passat uns anys realitzant proves d'ordinador, emprant raigs làser per reproduir la famosíssima estàtua del segle XVI que es conserva en l'Acadèmia de Florència, Itàlia. Ha descobert que efectivament, el jove pastor de la llegenda, que derrotà el gegant Goliat amb una pedrada al cap amb la seva fona, és guerxo. La teoria de Levoy és que el mestre esculpí David amb els ulls estràbics precisament perquè la cara resultàs bella des de qualsevol perspectiva.EFE.

• TECNOLOGIES

Internet a les biblioteques La Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques ha posat en marxa un nou servei a través d'Internet: «Pregunti, les biblioteques responen» (http://pregunta.carm.es), l'objectiu del qual és facilitar als usuaris tot tipus d'informació al voltant de les biblioteques públiques. El departament informà que aquesta iniciativa és un dels projectes inclosos en el Pla d'Impuls de les Biblioteques Púbiques Espanyoles del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport sobre el qual informà la ministra Pilar del Castillo en el Congrés dels Diputats. El pla, que té com a lema Les biblioteques públiques, portes d'entrada a una Societat de la Informació per a tots», pretén contribuir a garantir el dret dels espanyols a les informacions, la cultura i la lectura.EFE.

• PATRIMONI

Els premis Catalunya Nostra La Fundació Castells Culturals de Catalunya va donar a conèixer ahir migdia els vuit castells que opten a la tercera edició dels premis «Catalunya Nostra». Els guardons distingeixen la proposta més destacada en la restauració de castells, adaptació d'edificis antics a noves utilitats conservant el seu caràcter original i les accions destinades a dinamitzar culturalment i turística el castell i el seu entorn. En aquesta edició per primera vegada hi haurà dues categories, segons es tracti de castells privats o públics. En la de privats competeixen els de Canyelles (Barcelona), Papiol (Barcelona), Sant Martí de Tous (Barcelona) i Sant Mori (Girona). En els públics els nominats són el castell de Santa Oliva (Barcelona), Verdú (Lleida), Sant Martí Sarroca (Barcelona) i Llordà (Lleida).EPR.

• LITERATURA

La cultura celta, més a prop L'escriptor gallec Suso de Toro s'ha proposat acostar el món celta al lector contemporri amb una recopilació de relats i mites que ell mateix defineix com la seva Ilíada personal i amb la qual a més demostra la vigència d'aquesta cultura en l'Occident del segle XXI. El pueblo de la niebla o A xente da brétena, segons l'edició en castellà o en gallec, és una obra editada per Aguilar i que, segons explicà el seu autor, vol ser «una forma d'actualitzar als contemporanis el que hi ha de vàlid en la cultura celta».EFE.

• TRASPÀS

Mor Frédéric Dard, autor de policíaques La novel·la policíaca francesa quedà òrfena amb la mort del creador del célebre comissari Sant Antoni, Frédéric Dard, l'enterrament del qual va tenir lloc ahir en el cementeri de Bourgoin-Jallieu, (Alps francesos), prop de la seva ciutat natal. El prolífic autor va morir el passat dimarts als 78 anys a casa seva (Suïssa), víctima d'una atac cardíac.EFE.