Un batalló d'innocents foners a Binicanella
Un grup de 73 nins aprenen jugant cultura popular a la xarxa d'instal·lacions del Govern balear
Els nins escoltaren atentament les explicacions de com funciona la fona. | TERESA AYUGA.
Feia un dia quasi d'estiu. Era ben dematinet. Acabaven d'aixecar-se i l'objectiu era passar un dia diferent. Un viatge dels petits a èpoques passades, una volta per la cultura popular, aprendre aquelles tradicions, les senyes d'identitat d'un poble, jugant. Hi havia gran animació, el silenci d'un entorn natural era trencat per les rialles i les expressions de la innocència. Tenien una gran il·lusió per començar la feina. La casa de colònies de Binicanella era el centre d'operacions d'un batalló de petits foners. Un grup de 73 nins de l'escola Punta de n'Amer de sa Coma «declaraven» la guerra. Es presentaren els equips i es distribuïren en grups. Els monitors treien una gran bobina de fil de corda, que repartiren entre els nins. A poc a poc anaven trenant la corda i la fona anava agafant forma. Mentrestant, Dolors i Marc "dos dels monitors" retrocedien en el temps i explicaven que «les fones eren instruments de guerra d'origen incert utilitzat pels foners balears. Fonts clàssiques indiquen que el segle VI dC ja es tenien testimonis relatius a l'actuació dels foners baleàrics lluny de les seves illes...».
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.