Mallorca, més a prop de les estrelles

El CIM construirà entre el 2000 i el 2001 a Costitx un astroparc megalític i un planetari de 192 milions

TW
0

Un projecte per al segle que ve, una aposta de tanta altura que farà veure les estrelles. Ja s'ha posat fil a l'agulla i tot un univers s'obrirà davant els ulls dels mallorquins. Les postes de Sol, la Lluna i les estrelles més brillants són més a prop que mai. Serà al 2000 quan es podrà gaudir de l'Astroparc megalític i al 2001 del Mallorca Planetarium, una àrea de divulgació cientificoeducativa centrada en els coneixements de l'astronomia i de l'Univers. Una fusió i conjunció de l'estil de la tradició megalítica balear amb els actuals sistemes multimèdia d'un planetari astronòmic. Estarà situat en l'entorn immediat de l'Observatori Astronòmic de Mallorca, a Costitx.

Aquesta iniciativa ha partit del Consell Insular de Mallorca i compta amb la col·laboració de Sa Nostra. En el projecte s'invertiran un total de 192 milions de pessetes. «Des de fa molt de temps es ve parlant de planetaris. Però ara s'inaugurarà on sempre havia pensat el Consell de Mallorca que era el lloc més adient, a Costitx, perquè hi ha un equip humà que durant molt d'anys hi ha fet feina. És un projecte ambiciós però que entra molt bé dins els objectius del Consell de mostrar al turisme de qualitat que Mallorca no es només sol i sorra, sinó que tenim altres inquietuds. Serà un producte adient per al turisme minoritari que vol mirar les estrelles i conèixer la màgia que té el Pla de Mallorca». Així s'expressà la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar en la presentació del projecte. També hi assistí el director de l'Observatori Astronòmic, Salvador Sánchez que manifestà que seria «el planeteri menys contaminant d'Europa.

Primer arribarà l'Astroparc megalític. Es constitueix sobre un planta el·lipsoïdal amb semieix menor de 25 metres i semieix major màxim de 50 metres amb una superfície aproximada de 1.000 metres quadrats. Estarà delimitat per un cinturó perimetric de paret seca mallorquina i que en disposició paral·lela es destinarà a zona enjardinada de gran densitat de caràcter autòcton.