cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Deneguen la nacionalitat espanyola a una veïna de Santa Margalida que és catalanoparlant però que no domina el castellà

226813

Els ciutadans d'origen estranger que acreditin més de deu anys de residència continuada a l'Estat espanyol poden optar a assolir la nacionalitat espanyola. Es tracta d'un tràmit administratiu que conclou amb una entrevista personal amb un jutge del registre civil en què aquest li fa una sèrie de preguntes, relacionades amb les institucions espanyoles, i comprova el seu nivell del coneixement de la llengua, tenint en compte que és el principal canal de comunicació que té per a relacionar-se amb els ciutadans d'allà on resideix.

Aquest ha estat el procés que ha seguit una ciutadana de Santa Margalida, d'origen africà i catalanoparlant, que du des de l'any 1996 a Mallorca. No obstant això, com ha donat a conèixer Diario de Mallorca, se li va denegar la nacionalitat per no dominar el castellà, malgrat que el català és la llengua pròpia de Mallorca i la que empra en el dia a dia al seu poble.

La margalidana, disconforme amb aquesta decisió, l'ha recorreguda als tribunals i ha al·legat que la llengua que coneix és el català, ja que és la que li serveix per a viure a Santa Margalida. No obstant això, el tribunal al·lega que la ciutadana no ha justificat el «suficient grau d'integració a la societat espanyola» perquè la interessada «no parla ni entén el castellà» obviant així que el català és, també, llengua oficial de l'Estat i llengua pròpia de Mallorca.

Cal remarcar que la ciutadana ha aportat els certificats oficials de l’Ajuntament de Santa Margalida que acrediten que va fer diversos cursos d’alfabetització en català i en castellà i el tribunal ha considerat que no són prova suficient.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Canamunt, fa 5 mesos
Aquesta dona, africana, ja és una dels nostres, cosa que no seran mai aquests caps de faves que venen a emprenyar per aquí amb un idioma de segona regional tal com és el castellà. Aquests no deixaran mai de ser immigrants en la seva vida. Trist destí.
Valoració:3menosmas
Per dic, fa 5 mesos
De Asprer: Las reglas son las reglas i les lleis son les lleis no hi teniu cap interés en cumplirles quan es tracta del català.Ets una pobre persona.
Valoració:2menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa 5 mesos
@Castafiore

Un argumento irrebatible:

Me obligan a conocer (conocer, no escribir el Quijote) la lengua del país que me acoge??? Pues independencia.

Impecable. Sin fisuras.
Una genialidad.

Valoració:-2menosmas
Per Xec, fa 5 mesos
Aquesta dona és una heroïna mallorquina i no li pot faltar res mai. El que ha aconseguit no té preu. De veres, costa arribar a imaginar el valor d'acreditar tan profundament la imposició del castellà i la denigració de llengua pròpia per part del Regne d'Espanya a Mallorca i a qualsevol territori no castellà.

Gent com tu és la que salva una cultura.

Gràcies gràcies i més gràcies.
Valoració:8menosmas
Per Manacorí, fa 5 mesos
A Unaperaquí. Insistesc. Tot el què vulguis, però, s'ha de saber que l'estat espanyol quan li convé, no compleix, idò, és molt permissiu i lax en interpretar les seues pròpies lleis, tot i que siguin redactades a "consciència". Com a mínim hi ha el cas extravagant i grotesc de nacionalitat espanyola exprés, per conveniència, de l'esquiador alemany (esmentat més avall, però, n'hi ha molts més) obtingué els papers de la nacionalitat "espanyola" mitjançant un tràmit administratiu per motius patriòtics espanyols, és a dir, per a poder tenir tot d'una un esportista "d'elit" (?!) en una selecció "espanyola", el qual primer havia demanat els papers, de la "nacionalitat" a Itàlia, on li varen rebutjar i aleshores aconseguí l'espanyola sense saber prou espanyol o castellà (ni català / valencià, ni basc, ni gallec), sense el temps (anys) necessari de "permanència" etc, ni complir la resta de requisits necessaris i a sobre no s'entrenava mai en territori "espanyol"... tot i pertànyer a la federació d'esports d'hivern de Múrcia... on ningú el coneixia (?!) Si això no ens indigna encara més, ja em contaràs. Mentre no tinguem un estat propi, també hem de conèixer i denunciar totes les injustícies i trampes - i ésser-ne conscients- que ens fa l'estat espanyol a tort i a dret. Tot el nostre suport a la veïna de Santa Margalida.
Valoració:4menosmas
Per Unaperaquí, fa 5 mesos
Per desgràcia la constitució és clara en l'obligació de saber castellà, i els nouvinguts veuen que el castellà és la llengua que els donarà els papers, per tant la majoria veuran com una nosa i una imposició haver d'aprendre català o altra llengua. Tal com està redactada, atorga el poder al castellà i promou rebuig a les altres llengües "cooficials", i no crec que sigui "sense voler". Només veig una solució: independència.
Valoració:7menosmas
Per Quico Romeu, fa 5 mesos
I a què esperam des d'arreu dels Països Catalans, a fer una renúncia conjunta a la llengua castellana perquè mos llevin sa nacionalitat espanyola? Imposada, per cert.
Valoració:12menosmas
Per Goriet, fa 5 mesos
Podrà viure perfectament sense ser espanyola, i no tendrà beneitets que li demanin: Qué pone tu DNI???????
Valoració:8menosmas
Per jbm, fa 5 mesos
Estan 300 anys perseguint la nostra llengua i imposant-nos la seua d'ells i, quan ja han aconseguit que tots aprenguem la seua, de llengua, llavors passen a dir-li "lengua común": sa cosa aquesta és colossal.
https://www.youtube.com/watch?v=jsWUn8MZ9DM&t=44s
Valoració:11menosmas
Per Ll.Lorenzo, fa 5 mesos
Als llibres d’Història, per favor: Fet del període governat pel PSOE amb el suport estable d’ERC, Més per Mallorca, i Sumar. A l’hora de la realitat l’esquerra és submissa a l’internacionalisme antinacionalista i jacobista.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente