cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Unes 236.000 persones, un 0,6% de la població de l'Estat espanyol, ha patit abusos sexuals a l'Església catòlica

Un 0,6% de la població de l'Estat espanyol major de 18 anys, és a dir, unes 236.000 persones, ha patit abusos sexuals a l'Església per part d'algun sacerdot o religiós, segons una enquesta de GAD3 encarregada pel Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, per a l''Informe sobre abusos sexuals en l'àmbit de l'Església catòlica i el paper dels poders públics', que li va encarregar fa un any i mig el Congrés dels Diputats, i que ha lliurat aquest divendres a la presidenta de la Cambra Baixa, Francina Armengol.

En total, un 1,13% dels enquestats assegura que l'agressió es va registrar en l'àmbit religiós, la qual cosa elevaria la xifra a unes 445.000 persones, tenint en compte que a l'Estat espanyol hi ha 39.415.017 persones de 18 i més anys, segons l'última dada de l'INE disponible facilitat a Europa Press.

L'enquesta demoscòpica, encarregada pel Defensor del Poble seguint el procés de licitació de l'Administració, contempla una mostra metodològica i numèrica significativa de la població espanyola (8.013 persones) a partir de dades anonimitzades recollides per la Unitat d'Atenció a les Víctimes de la institució que han estat objecte de tractament estadístic i de l'anàlisi de les demandes i preocupacions plasmades en el Fòrum de les Associacions.

Aquesta revela, entre altres coses, que el 11,7% de les persones entrevistades afirmen haver patit abusos sexuals, abans de complir 18 anys, és a dir, 4,6 milions de persones. D'aquestes, un 3,36% manifesta que aquest abús es va produir en l'àmbit familiar, és a dir, 1,3 milions de persones.

D'altra banda, l'enquesta mostra que un 72% dels enquestats varen considerar que l'abús sexual infantil és un problema social molt greu i un 24,4% el van valorar com bastant greu. No obstant això, la major part de les persones enquestades va considerar que no s'estan prenent les mesures adequades per reduir el problema.

En una roda de premsa, Gabiolondo ha explicat que un total de 487 víctimes, un 87% d'elles, homes, han denunciat abusos sexuals a l'Església davant la unitat d'atenció a víctimes de la comissió creada per la institució.

L'Informe apunta que la resposta de l'Església catòlica, almenys a nivell oficial, ha estat caracteritzada «durant molt de temps» per «la negació o la minimització del problema».

En aquest sentit, assenyala que algunes víctimes han hagut de fer front no sols a la «negació i a l'ocultació», sinó fins i tot a «pressions» de representants de la mateixa en les quals «se'ls culpabilitzava dels abusos patits».

No obstant això, al mateix temps, apunta que també s'han detectat bona pràctiques a l'Església i reconeix «el coratge institucional dels qui han optat per assumir la responsabilitat que correspon a la institució per la victimització produïda».

D'altra banda, també critica que els poders públics varen mancar de procediments adequats per a prevenir, detectar i reaccionar enfront de la comissió d'abusos sexuals de menors en els centres escolars de l'Església catòlica en el passat i assenyala que, només molt recentment, l'any 2021, es van introduir mecanismes i procediments de prevenció i detecció per a la totalitat dels centres educatius de titularitat pública o privada.

L'Informe proposa una vintena de recomanacions concretes. Entre elles, es troben la de celebrar un acte públic de reconeixement i reparació simbòlica a les víctimes pel prolongat període de temps de desatenció i d'inactivitat, en particular entre 1970 i 2020 o la creació d'un fons estatal per al pagament de compensacions a favor de les víctimes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per El final, fa 9 mesos
Haurien de fer una reforma tan i tan grossa, autoritzant el matrimoni als sacerdots, fent que les dones poguéssin ser sacerdotesses, admetent les parelles homosexuals i a les divorciades donat- los la oportunitat de tornar a casar-se, deixant de prohibir els anticonceptius, suprimint l'acte d'haver d'amollar els pecats al capellà per obtindre el perdó diví en el sacrament de la Confessió i evitant que cap sacerdot mesclàs política amb religió per adoctrinar als fidels, entre altres propòsits, que és impossible que la part conservadora de la Església ho toleri mai. L'actual Papa ha tractat d 'arreglar un parell de coses i s'ha vist que no li deixen fer res. El menyspreen tant, que a Catalunya, quan vol donar la benedicció en Català, l'obliguen a donar- la en Castellà.
I d'aquesta manera ja s'està aproximant el final de l'església catòlica.
Valoració:3menosmas
Per Decadència, fa 9 mesos
L'Església catòlica està en un procés de decadència irresoluble. Gairebé ningú no fa cas del que prediquen els capellans, tant si han estat abusadors com si no. La gent sospita de les complicitats silencioses. L'únic que manté el negoci religiós són les institucions i els estats, i els mitjans de comunicació controlats per poder perquè el sistema sap que la religió encara és l'opi del poble, si més no encara ho és per a una part del poble. Igual que l'alcohol i el tabac, costums que permeten un cert conhort entre la població. Els catolicisme predica la resignació i la necessitat de perdonar els enemics i això sempre ha anat bé als que manegen els fils dels afers importants.
Valoració:-2menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa 9 mesos
Un 0,6% no s'ho creuen ni ells. El que passa és que molts de supervivents són ja gent molt forta que no es queixa de res i que no li fa el joc tampoc als predicadors que viuen d'anar contra els altres predicadors. Gent que passa 10-12 hores diàries fent berenars, dinars, sopars a bars o conduint autocars... I a callar. El problema rau en l'apostasia silenciosa i crisi de natalitat que provoca una crisi de mà d'obra i obliga a l'aristocràcia a contractar musulmans i descendents d'amerindis que lluitaren contra Espanya al segle XIX. Ara el PSOE farà tot el que pugui per aconseguir la reconciliació i el perdó, perquè del contrari l'Espanya de sempre estarà perduda. Han romput la corda. Un país que ja no surt al carrer ni protesta...senzillament una societat que no té fils i se suïcida poc a poc. Ja poden fer informes, donar indemnitzacions i fer actes públics i fotos de reconciliació... Ja és impossible evitar el mal fet. Per la meva part no vaig veure abusos sexuals però potades de professors a alumnes. També seria interessant investigar els abusos en les comissaries, partits polítics, sindicats, centres de treball, oeneges... El PSOE sembla molt interessat a no parlar més que dels catòlics. I què passa entre els mormons, evangelistes i musulmans? També conec històries de comunistes que eren criminals amb els seus fills i germans menors, i ho feien en nom del comunisme... en definitiva horrorós. Com volen que tinguem fills per repetir els fets? Ni amb foto de reconciliació.
Valoració:3menosmas
Per Ja ho val!, fa 9 mesos
Pensar que quan érem infants, els religiosos ens deien que si tocàvem les nostres pròpies parts íntimes, ens aniriem a l'infern. Però d'adults hem descobert que ells violaven infants i elles robaven nadóns a les seves mares, per vendre- los a gent rica.
No Importa a on hagin anat ells de morts, però de vius haurien d'haver anat a la presó.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente