cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

Col·lectiu 2 d'Abril: «Assegurar un futur al català a Catalunya Nord passa obligatòriament per aconseguir que esdevingui (co)oficial»

213845

El Col·lectiu 2 d'Abril, compost per entitats i persones preocupades per la situació de la llengua catalana a Catalunya Nord, ha convidat tots els batles i batlesses a «adaptar el seu reglament intern per a fer possible que es parli català amb normalitat».

Aquest dimarts 9 de maig el Tribunal administratiu de Montpeller ha fet pública la sentència que prohibeix l'ús de la llengua catalana als plens municipals de la Catalunya Nord. Els ajuntaments d'Elna, els Banys i Palaldà, Portvendres, Tarerac i Sant Andreu de Sureda van aprovar el passat mes d'abril un canvi de reglament dels plens municipals per fer possible l'ús de la llengua catalana, amb traducció sistemàtica al francès.

Com a reacció a aquesta sentència, el Col·lectiu 2 d'abril ha demanat a tots els batles i batlesses de la Catalunya Nord que participin de la concentració que tendrà lloc aquest dimecres 10 de maig a les 18.30 hores a la prefectura de Perpinyà.

«Assegurar un futur a la llengua catalana a Catalunya Nord passa obligatòriament per a aconseguir que la llengua catalana esdevingui (co)oficial. Que es pugui utilitzar sempre i a tot arreu del territori», han reclamat des de l'associació.

Des del Col·lectiu han recordat que el rei absolutista Louis XIV va prohibir l'ús oficial de la llengua catalana el 2 d'abril de 1700, fa 323 anys. «Els drets lingüístics dels nord-catalans no han millorat gaire, la prohibició segueix vigent, ha estat mantinguda per monarquies, imperis i repúbliques», han denunciat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per antifa (el ver), fa dervers d'un any
@Emigrante. De veres creus que algun pic seràs qualcuna cosa més que un emigrat qualsevol ? Vas en camí de no pasar mai del que ets ara, estancat o pitjor ! No tens futur !
Salut i independència !
Valoració:2menosmas
Per antifa (el ver), fa dervers d'un any
Assegurar el futur en tots els Països Catalans en tots els aspectes, inclós el lingüístic, és el deure de tots els catalans, i en som plenament conscients. No podran desdir-nos del nostre objectiu quatre fatxes descerebrats !
Molta força catalans !
Salut i independència !
Valoració:2menosmas
Per Emigrante, fa dervers d'un any
" ... el català, la parla natural de la seva terra,"

¿En serio creen esto?
Valoració:-3menosmas
Per Catalunya sencera, fa dervers d'un any
Català, únic idioma oficial! De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. O sigui: a tot Catalunya, en català!
Valoració:4menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Valoració:-1menosmas
Per antifa (el ver), fa dervers d'un any
Als tots els Països Catalans, la llengua oficial ha de ser el català, la parla natural de la seva terra, i cap més. Un fet que hauria de ser normal i exemplificat a totes les parts del món. Per molts colons que hi hagi que vulguin imposar la seva particular.
Salut i independència !
Valoració:3menosmas
Per oscar, fa dervers d'un any
En algunos ayuntamientos de Cataluña, en la diputacion de Lleida por ejemplo, se pretendio eliminar el castellano de los plenos, y eso no fue noticia. Y luego van de progres y respetadores de la cultura, la lengua, etc.
Valoració:-1menosmas
Per Mes o menys, fa dervers d'un any
Francia no ha prohibido el catalan, lo que exige es la prevalencia del frances. Pueden hacer el pleno en la lengua oficial y luego son libres de repetirlo en catalan.
Valoració:-2menosmas
Per oh, fa dervers d'un any
¿Cataluña Nord? eso no existe
Valoració:-2menosmas
Per Pujolone, fa dervers d'un any
aquí els únics que han fet més mal al català han estat tots aquests polítics indepes (no tots) amb les seves declaracions , imposicions ,i reduir i intentar eliminar el castellà , no es pot ser més nefast en la manera d'haver-ho tractat
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente