algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Desallotgen 100 persones per un incendi a Lluc

El foc es declarà de bon dematí en una de les cel·les del santuari. Un home hi resultà ferit de gravetat, amb cremades

22638
Les persones que es trobaven a les habitacions van ser desallitjades. | dB.

Després de l'any negre viscut a Lluc, amb la destrucció de bona part de la teulada del santuari per un cap de fibló, el 2013 sembla que no comença amb bon peu. Al voltant de 100 persones van ser desallotjades ahir dematí de l'hostatgeria després que un foc calcinàs una de les cel·les i n'afectàs una altra. Un dels inquilins de l'habitació resultà ferit de gravetat, amb cremades gairebé en el 30% del cos.

Els fets van tenir lloc al voltant de les 8.30 hores en una de les cel·les del primer pis. Pel que sembla, els ocupants de l'habitació, una parella, havien encès un camping gas per intentar encalentir el berenar o alguna cosa. El foc es va descontrolar i es va escampar per l'estança. En un primer moment, semblava que les flames es podien controlar amb els extintors, però finalment s'optà per desallotjar el pis per precaució. Els hostatjats a les habitacions, unes 100 persones, moltes de les quals encara dormien, sortiren tal com anaven vestits a la plaça del Lledoner, des d'on es podia veure l'espès fum que sortia per la finestra de l'habitació afectada.

A causa del foc, l'home que dormia a la cel·la resultà ferit de gravetat, amb cremades en el 30% del cos. Primerament, la víctima, de 37 anys, va ser atesa per un grup d'infermeres que pernoctava a l'hostatgeria, fins que una una UVI mòbil del 061 es personà fins al santuari per evacuar el ferit. Va ser traslladat a l'hospital de Son Espases, on està ingressat.

Mentrestant, els Bombers, la Guàrdia Civil i els equips d'emergències aconseguiren controlar definitivament les flames devers les 10.00 del matí. L'habitació on s'originaren quedà completament calcinada i malmeteren la cel·la contigua, que presentava una important esquerda a la paret.

A les 11.30 tots els pelegrins van poder tornar a les cambres per anar a cercar les seves coses. Només una dona desallotjada d'una de les estances presentava signes visibles de nerviosisme. El primer pis va ser precintat i tots els que tenien reservades cel·les per a tot el dia foren recol·locats en altres habitacions.

Amb tot, un aparellador es personà fins a Lluc per comprovar l'estat del corredor i les habitacions perjudicades que, tot i el crull a la paret, sembla que no patiren danys estructurals severs. S'ha de tenir en compte que un dels pisos de l'hostatgeria ja està tancat i bona part d'aquesta zona del monestir és envoltada de bastides a causa de les tasques de reconstrucció de la teulada espenyada pel cap de fibló. Finalment, tot quedà en un gran ensurt.

Imprudència

Antoni Vallespir, prior del santuari, assegurà ahir que l'accident ha estat fruit d'una "imprudència". Segons explicà, en aquest tipus de cel·les no es poden utilitzar camping gas, ni fer foc, ja que els pelegrins tenen un cuina comunitària a la seva disposició. A més, hi ha habitacions més grans que inclouen una cuina i que també són a l'abast dels qui les vulgui llogar. "Ha estat un ensurt. Per Cap d'Any ho teníem tot ple, amb una ocupació del 90%, i ens ha passat això. Un accident com aquest és fruit d'una imprudència i és molt mal de controlar. Cal tenir un poc de seny en l'ús de les instal·lacions", va remarcar Vallespir.

Cap de fibló

Sigui com vulgui, l'esglai viscut ahir al monestir ha fet reviure les hores de desolació i tristor del setembre passat. La ferida del cap fibló encara cou, tot i que les tasques de reconstrucció avancen a bon ritme. El fenomen atmosfèric hi provocà nombrosos danys materials, però també la mobilització de la societat illenca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mari, fa mes de 11 anys

me agraderia contesta a "ca rate·que a la casa de deu si entra sense pagar res a cualsevol hora dea dia .lo unic que se paga es es parqin cosa que se sol paga per
tot alla a von vas,que per cert es molt mes car e nes oltres llocs.

Valoració:3menosmas
Per Parlem amb propietat, fa mes de 11 anys

Just al començament d'aquesta trista notícia, m'ha tornat venir als ulls aquesta expresió tan manida darrerament als mitjans informatius: Cap de fibló.

Encara que pens ja està prou arreladada entre la població, voldria dir que si un "cap de fibló" hagués passat per Lluc, ningú se n'hauria temut. El que hi va passar va ser un fibló de bon de veres.

No malmetem més la nostra llengua, confonent termes.

-Un cap de fibló mai arriba enterra, és com un avort de fibló.
-Un fibló pot fer desastres, com a Lluc, precisament perque toca terra.
(Si ho voleu comprovar, consultau l'Alcover-Moll)

Entre cosetes d'aquestes, barbarismes, neotopònims, etc. empobrim l'idioma. I per desgràcia, cada vegada queden més poques fonts orals. Llei de vida.

Valoració:6menosmas
Per ca rater, fa mes de 11 anys

Tot això es de resultes d'un càstic diví per cobrar es parking. A sa casa de Déu no hauria d'estar permès el que sa cobràs ni un sol euro.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente