La Policia defensa que calia disparar perquè existia risc

Diuen que l’actuació se cenyeix a la llei perquè era una situació de perill. I indiquen que no patrullen amb esprais

Els policies eren motoristes de la CNP, anomenats rayos. El detingut encara està ingressat a l’hospital | Foto: ALEJANDRO SEPULVEDA

TW
1

El fet que un policia nacional disparàs un tret dimarts a un nigerià de 33 anys al bell mig de la plaça d'Espanya ha aixecat polseguera. Ningú no discuteix que el jove, amb un possible trastorn mental, fos perillós. De fet, fou ell qui atacà primer i per l'esquena un dels agents amb un matxet.

Aquesta no és la discussió. El debat, sobretot entre la gent que presencià els fets, és un altre. I se centra en si treure l'arma i disparar era l'única solució per reduir amb èxit l'agressor. Són uns quants els que troben aquesta decisió desmesurada.

El jove, que nom Félix, encara està ingressat al mòdul de detinguts de Son Espases. Té la tíbia trencada arran de l'impacte de bala i de moment no està previst que se li faci cap informe psiquiàtric. Això, en tot cas, seria una decisió que hauria de prendre un magistrat un cop el detingut passi a disposició judicial.

És en aquest sentit que dBalears ha volgut que la Policia mateixa ens expliqui el perquè d'aquesta actuació. Fonts consultades asseguren que l'actuació de l'agent (un subinspector) fou l'adient. Els demanam si tenen un protocol d'actuació per afrontar casos similars que permetin aclarir que no hi ha altres opcions millors, com per exemple sol·licitar reforços per reduir l'home sense necessitat d'obrir foc, emprar la porra o fins i tot un esprai urticari.

Des de la Policia ens comenten que ells no tenen aquests esprais, i els dos agents de la motoritzada que protagoritzaren els fets, tampoc. A més, afirmen que el detingut tractà d'apunyalar per l'esquena un dels agents i que aquest no resultà ferit gràcies a un guardapits antitalls, que s'havia comprat ell mateix, perquè la Policia tampoc no el facilita als agents. Així doncs, assenyalen que la història seria ben diferent si l'agent no l'hagués duit, ja que a l'hospital segurament ara hi hauria algú més.

Des de Prefectura també assenyalen que els agents de carrer només patrullen amb la defensa (que és la porra), els grillons i la pistola. I que si són inspectors o més, ja ni tan sols no porten porra. Així mateix, alerten que l'agressor estava fora de control i que existia un clar risc d'agressió contra ells i contra una parella de turistes que eren ben a prop.

El que diu la llei

En aquest sentit, afirmen que la Llei Orgànica 2/1986 de 13 de març sobre Forces i Cossos de Seguretat ho deixa ben clar. I ens remeten a l'article 5 punt 2, on es parla de relacions amb la comunitat. Allà trobam un apartat que textualment diu: "Només hauran d'emprar les armes en situacions on existeixi un risc racional greu per a la seva vida, per a la seva integritat física o per a la de terceres persones, o en aquelles circumstàncies que poden suposar un greu risc per a la ciutadania".