cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

El foc no perdona Mallorca

Mallorca està vivint un dels pitjors estius pel que fa a incendis forestals, afavorits per les elevades temperatures d’aquest mes d’agost. Ahir se’n declararen quatre de nous: a Artà, a Capdepera (a la zona de la Font de la Cala) i a Son Vida. La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori informà ahir horabaixa que “molt possiblement” són intencionats. A més, revifà el foc que es va registrar dissabte al Capdellà, propiciat pel vent de gregal. Aquest també se sospita que fou provocat.

A Capdepera es declararen tres focs en mitja hora. El més greu va afectar la Font de la Cala i obligà a desallotjar els veïns de la urbanització s’Heredat. L’Ibanat (Institut Balear de la Natura) no va  tenir altre remei que demanar ajuda per sufocar les flames i  sol·licità un avió  amfibi  a Saragossa  i reforços de la Unitat Militar d’Emergència. Ahir horabaixa, treballaven a la zona tres avions, tres helicòpters, un avió amfibi, dues brigades i dues tanquetes.
El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Companya, es desplaçà fins a la zona afectada per conèixer de primera mà quina era la situació. Hi coincidí amb el batle de Capdepera, Rafel Fernández, que informà que a l’àrea en qüestió hi ha una quinzena d’habitatges i casetes.

Passades les 19.30 hores l’Ibanat indicà que l’incendi passà de nivell 1 a nivell 0, amb la qual cosa els veïns que havien estat desallotjats com a mesura de precaució pogueren tornar als seus domicilis. Malgrat tot, una setantena d’efectius continuaven treballant per estabilitzar l’incendi, ja que a les 21.00 hores continuava actiu.
L’altre foc al municipi de Capdepera es produí a les Penyes Roges i just cremà 400 metres de zona arbrada.
A Artà, el foc es va declarar al coll del Vidrier, a la carretera que uneix Son Servera i Capdepera, però dins el municipi d’Artà. Va ser considerat controlat devers les 17.20 hores, després de cremar 0,2 hectàrees de pinar.  Hi actuaren dos helicòpters, dues  brigades de terra i una  tanqueta.
Finalment, a Son Vida, un indret que ha estat especialment castigat durant les darreres setmanes, el foc va quedar controlat al voltant de les 14.30 hores. Tant en el cas de Son Servera com en el de Son Vida, els efectius contraincendis continuaren fent feina a la zona durant hores, fins a poder-los  donar per totalment  extingits
Pel que fa a l’incendi del Capdellà  (Calvià), que es declarà dissabte a les urbanitzacions Nius de les Àguiles i el Serral, els  Bombers de Mallorca el consideraren controlat, malgrat les revifades afavorides pel vent. El foc va ser degradat a nivell 0, és a dir, que va deixar de suposar un perill per a les persones i per als habitatges de les rodalies.

Des del Cos de Bombers informaren que a la zona quedaren   una dotació  seva i una altra de l’Ibanat, i que les flames que revifaren ho feren a la part cremada, sense avançar cap a llocs no afectats. Això no obstant, ahir encara s’hagueren de desallotjar dos habitatges per “l’acció del fum i com a mesura de precaució”, però la previsió era que la situació s’estabilitzaria sense cap problema.  L’únic ensurt que es va produir  varen ser unes petites explosions dels pneumàtics d’una moto, encara que per un moment es va témer que s’havien originat en un dipòsit. El foc va cremar unes 11 hectàrees.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.