Son Gotleu, aldarulls

La mort d'un nigerià posa en peu de guerra Son Gotleu

Representants de l'Ajuntament, de la Policia i de les dues ètnies implicades en els incidents d'avui es troben intentant assolir un acord perquè la violència no es reproduexi aquesta nit

TW
33

Centenars de subsaharians, sobretot d'origen nigerià, s'enfrontaren ahir als carrers de Son Gotleu amb la Policia. La mort d'un jove nascut a Nigèria desembocà en l'enèsim conflicte ètnic entre subsaharians i gitanos i, més tard, en un una guerra oberta enmig del carrer entre els primers i la Policia. En total, hi hagué cinc detinguts, desenes de cotxes cremats o destrossats i desperfectes en comerços i al mobiliari urbà.

Els nigerians reclamaven venjança contra els gitanos, a qui culpaven de matar el jove Efosa Okosun llançant-lo d'un cinquè pis, i atacaven els agents perquè consideren que no hi han fet res. Entre les 10.00 i les 12.00 hores, la tensió esclatà devora la plaça de Fra Joan Alcina i els antiavalots efectuaren diverses càrregues. Fins i tot dispararen pilotes de goma. La brega, però, venia d'abans, des de la nit que hi havia enfrontaments, que es cremaren contenidors i s'incendiaren i trencaren els vidres de desenes de vehicles.

Tot i que la Policia Local ha descartat "en un 99,9%" que algú llançàs Okosun d'un balcó del cinquè pis del bloc situat al número 58 del carrer de Tomàs Rullan, molts dels nigerians del barri, incloent-hi familiars i coneguts del mort, culpen dos homes i una dona d'ètnia gitana d'haver-lo fet caure daltabaix. En aquest sentit, i malgrat les afirmacions de la Policia, el tresorer de l'associació Nigèria Unida, Ernesto Elabor, insistia ahir horabaixa que hi ha dos testimonis que varen veure que tres persones empenyien el jove.

Segons els agents, Okosun caigué mentre intentava passar del terrat al pis de davall, quan s'agafà a una canonada que cedí. Descarten que fos un suïcidi, però tampoc no han explicat per què feia equilibris per la façana. Alguns coneguts del jove asseguren que fugia de tres persones d'ètnia gitana. El regidor de Seguretat Ciutadana, Guillermo Navarro, reconeix que les circumstàncies de la mort no són gens clares i que la Policia ha trobat sang a l'escala de l'edifici d'on es precipità el ciutadà africà. Sigui com vulgui, l'òbit d'Okosun, un al·lot de 28 anys nascut a Nigèria, ha fet esclatar un barri que ja havia viscut abans episodis de violència entre gitanos i subsaharians. El finat caigué devers les 12.40 hores i quedà estès enmig de la vorera del carrer Tomàs Rullan. A partir de llavors, desenes de nigerians ompliren la via pública per cercar venjança i expressaren la ràbia destrossant tot allò que trobaven.

Alguns habitants de Son Gotleu d'origen nigerià, com ara una dona d'uns 30 anys que ahir es passejava per la zona alçant com un estendard una fotografia del jove mort, afirmen que els gitanos els amenacen sistemàticament. Tot i les destrosses, ella i molts més es demanaven per què la Policia no havia arrestat ningú per la mort d'Okosun i, en canvi, detenia compatriotes seus a causa dels avalots. Durant la nit ja hi hagué força enfrontaments entre els agents i els subsaharians que reclamaven justícia. Les càrregues policials se succeïren, sobretot, entorn del carrer de Tomàs Rullan. Les forces de l'ordre disparaven pilotes de goma, però alguns nigerians hi responien amb totxos, pedres, ampolles i tot allò que podien llançar. Ja abans de l'albada l'ambient es calmà, però la tensió esclatà de bell nou al matí. Cap a les 10.00 hores d'ahir es reproduïren els enfrontaments entre els antiavalots i els subsaharians. El barri sencer semblava un camp de batalla i no ho deixà de ser fins a les dotze del migdia, si fa no fa. Les càrregues i els xocs se succeïren pels voltants de la plaça de Fra Joan Alcina i la Policia hi tallà el trànsit fins a les tres del migdia. Després tornà la calma, una calma tensa.

Treva
Ja a l'horabaixa, el regidor Navarro, amb el comissari de la Policia Local, Antonio Vera, es desplaçaren a la zona del conflicte per parlar amb els bàndols enfrontats. Segons Navarro, es pogueren reunir amb representants d'associacions nigerianes i del col·lectiu gitano a la comissaria de la barriada de Llevant i els arrancaren el compromís d'intentar asserenar els ànims, una treva temporal. L'edil els assegurà que la Policia investiga i que, hagi passat el que hagi passat, s'arribarà al fons de la qüestió. A l'hora de tancar aquesta edició, la situació continuava en calma però, tot i la treva, continuava el desplegament policial. "És un dispositiu preventiu", explicava Navarro. Aquesta afirmació deixa veure com és de fàcil que tot torni a esclatar.

La Policia pren el barri
Els carrers estaven tallats, un helicòpter que sobrevolava el barri ensordia els veïns i hi havia policies amb cascs, escuts i escopetes de pilotes de goma a cada cantonada. Al voltant de la plaça de Fra Joa Alcina, la major part dels cotxes tenien els vidres romputs i alguns, fins i tot, havien estat cremats. Molts veïns, recelosos, s'apilaven devora els portals, sense allunyar-se'n gaire. Sobre l'asfalt hi havia botelles trencades, tota mena d'objectes i alguna moto tombada. Son Gotleu semblava ahir un camp de batalla.

Cap al migdia, molts dels veïns del barri es concentraren a la plaça de Fra Joan Alcina. Alguns esperaven als seus balcons per veure què hi passava. D'altres, curiosos, hi havien anat expressament. Però també hi eren els qui reclamaven justícia. Coneguts, familiars o tan sols compatriotes del jove mort, Efosa Okosun, que clamaven venjança contra els gitanos. La plaça, de fet, era el focus de tensió del barri, el vèrtex des d'on van anar esclatant, intermitentment, els enfrontaments entre la Policia i els subsaharians durant el matí.

Després de la mort i d'un vespre d'aldarulls, que molts veïns descriuen com una "guerra" de ple dret, l'ambient continuava encès. Quan l'ambient ja s'havia calmat un poc, cap al migdia, més d'un centenar de subsaharians eren al centre de la plaça, parlant entre ells sobre tot plegat i controlats per desenes de policies que envoltaven la zona. Només a la plaça hi havia, pel cap baix, cinc furgonetes d'antiavalots de la Policia Nacional i una de la Policia Local.

Aquesta calma tensa era fàcil de rompre i, en més d'un moment, va semblar que els ànims es tornarien a caldejar prou per arribar, de nou, a l'enfrontament físic. No va ser així, però va anar de poc. El president de l'associació Nigèria Unida, Eddi Ajaegbu, va intentar calmar els ànims dels qui reclamaven venjança. La Policia li deixà fer servir l'altaveu d'un dels seus cotxes i des d'allà es dirigí -en anglès, l'idioma oficial de Nigèria- als seus compatriotes. Demanava calma i que esperassin que la Policia fes la seva feina, però els subsaharians concentrats a la plaça el van interrompre amb crits per reclamar justícia. "Negociació, no!", cridaven alguns. La seva credibilitat ha quedat en dubte: algunes dones l'increpaven, tot cridant "45.000 euros!", Feien referència a una presumpta trama que implica la cúpula de l'entitat en el desviament de doblers de les subvencions a còpia de falsificar factures.

Unes dones increpaven els periodistes, mig en anglès mig en castellà, per parlar massa dels avalots a la televisió. "Han matat un al·lot", cridaven, "no era un xot, era un home, que sagna, com tu i com jo!", insistia una. La majoria dels nigerians es queixaven de la passivitat de la Policia davant la mort d'Okosun. Una veïna d'uns 50 anys també atacava el col·lectiu gitano. "Els negres no ho han fet bé", deia, "perquè han romput moltes coses, però els entenc". "Tot està relacionat amb les drogues", afegia, i culpava un grup de gitanos anomenat Los peludos de les agressions. Com molts dels veïns que van parlar, no va voler dir el seu nom. Per por de represàlies.

Dos al·lots que no arriben a la trentena, Néstor i José Javier, havien arribat fins a la plaça per veure que hi passava. Han viscut al barri tota la vida i la nit abans hi havien sentit els avalots. Han vist com Son Gotleu es convertia en un gueto i retreien a les institucions haver-ho permès. Es queixaven que sovint hi ha poca Policia i deien que, si bé ahir n'hi havia molta, n'acabaria marxant. "I tan aviat com se'n vagin, tornaran a enfrontar-se", va dir Néstor. D'altra banda, tres joves d'origen marroquí observaven el conflicte a distància i, com altres veïns, criticaven que les institucions hagin abandonat el barri. A mig matí, el regidor de Seguretat Ciutadana, Guillermo Navarro, passà per la plaça per analitzar-hi la situació.

Notícies relacionades

Un clam per exigir seny i millorar la convivència

La mort del jove nigerià no ha estat tan sols una defunció més per a alguns subsaharians de Son Gotleu. Ha estat la metxa que ha encès els ànims de revenja del col·lectiu africà contra el col·lectiu d'ètnia gitana. Representants de Nigèria Unida, que és l'associació d'ajuda als nigerians amb més membres a Son Gotleu, varen intentar ahir durant tot el dia calmar els ànims dels més indignats. Així ho va afirmar el seu president, Eddi Ajaegbu, que assegurà: "No desitjam que aquest incident esdevingui en més violència, fa anys que lluitam per la pau a Son Gotleu".

Maribel Alcázar, treballadora dels serveis socials de l'Ajuntament, membre de la coordinadora d'ONG i de la plataforma per la recuperació de la iniciativa ciutadana, que agrupa moltes organitzacions socials, era de vacances en el moment dels fets, però acudí a Son Gotleu per intentar contribuir a la calma.

La treballadora social assegurà que a la plaça dels incidents només hi havia una "minoria" del col·lectiu subsaharià, que la gran majoria fuig dels conflictes. Per això, ressaltà que és important que "intervinguem perquè ells vegin que hi ha blancs que els escolten i els comprenen". A més, va destacar que no s'ha de generalitzar, que "hi ha responsables amb nom i llinatges, però que no es tracta d'una lluita entre nigerians i gitanos".

Per la seva banda, la regidora de Benestar Social i Participació, Sandra Fernández, explicava que, "evidentment, la situació que hi ha ara derivarà en problemes de convivència, però ara requereix una intervenció policial". Amb tot, va afegir que ja fa temps que treballen per millorar la convivència al barri. També va negar que, des de la seva àrea, haguessin notat cap augment de la tensió interètnica en els darrers mesos. Fernández va assegurar que treballaran per millorar la convivència dels veïns del barri. D'una altra banda, el president de l'Associació de veïns Orson Wells de Son Gotleu, Ginés Quiñonero, afirmà ahir que "el que ha passat es veia venir". Assegura que els nigerians han aprofitat l'incident per "venjar-se" contra les institucions "i rebentar-ho tot". Afegí que "qualsevol incident al barri pot donar peu a un esclafit impressionat". Divendres a migdia es reunirà amb el batle Mateu Isern per tractar la situació.

Història d'un conflicte

El barri de Son Gotleu és un dels que té l'índex d'immigració més alt de Palma. I això no afavoreix la integració. S'hi formen guetos que mantenen amb força la seva identitat cultural. S'aferren a ella. I aquest pensament rígid xoca de vegades amb el d'altres veïns. Aquest és el cas de bona part dels residents nigerians legals i il·legals al barri i, a més, la dels gitanos, que hi són des de bastant abans. Segons el president de l'associació de veïns Orson Wells, Ginés Quiñonero, el primer cop que s'enfrontaren nigerians i gitanos fou al 2005. Els "gitanos amb ganivets i els nigerians amb fulletes d'afaitar". Guanyaren els nigerians. A partir de llavors el conflicte ha estat constant. Un polvorí que només ha tingut un breu lapse de pau entre 2006 i 2008, quan es "repartiren alguns dels negocis tots dos". Quiñonero parla "de droga i altres temes bruts".

L'agost de 2009, però, la tensió s'agreujà i s'hi produí una batalla campal. Des de llavors, qualsevol petit incident pot encendre la metxa del conflicte. Tot apunta que tant uns com els altres volen fer "imperar la seva llei al barri... Tots dos són dominants". També han tingut problemes i baralles amb ciutadans d'altres ètnies, bàsicament magribins. El veïns, en canvi, es mostren farts i impotent perquè el barri és cada dia un punt calent de conflicte. Ells demanden més presència policial i més seguretat. Quiñonero també denuncia que l'anterior govern de Calvo va afavorir els nigerians davant la resta de residents a la barriada. Els temps canvien. Abans els veïns es queixaven dels gitanos i asseguraven que venien drogues. Ara gitanos i veïns tenen un enemic comú, els negres, els nigerians.