algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

La tragèdia de l'hotel Son Moll n'és el darrer precedent amb morts

Eren les 08.45 hores del matí de dia 16 de desembre de 2008 quan quatre obrers perderen la vida en esfondrar-se part de l'hotel Son Moll de Cala Rajada que estaven reformant. Es tracta del darrer antecedent en què l'esbucament d'un edifici a l'illa de Mallorca ha suposat la mort d'algun ciutadà. Els darrers anys hi ha hagut tres succeïts més en aquest sentit, però s

39266
El 16 de desembre de 2008 quatre obrers perderen la vida en esbucar·se. | A. BASSA

Malauradament, el sinistre del carrer Alós de Palma, que ha trasbalsat la societat balear, no és un incident aïllat i puntual en la història de l'Illa. Algunes localitats de la Part Forana han patit, durant la darrera dècada, esbucaments a diferents edificis que, en alguns casos, han provocat víctimes mortals. El cas més significatiu succeí el 16 de desembre de 2008 a Cala Rajada (Capdepera) quan quatre obrers moriren sota els enderrocs de l'esfondrament d'una part de l'hotel Son Moll que estaven reformant. El temporal que assetjava Mallorca i la precarietat de les obres provocaren la mort dels quatre operaris que treballaven en una construcció que no disposava de llicència. El succés va desembocar en una autèntica tempesta política a Capdepera, que posà en una situació complicada el batle, Bartomeu Alzina, i que va suposar el compromís del Govern balear de revisar amb més cura les construccions i el compliment de les normes de seguretat i de les llicències d'obra.

Can Picafort

El Nord de Mallorca, des de principi de segle, ha patit tres esfondraments, però en cap dels casos no s'han hagut de lamentar víctimes mortals. L'1 de juliol del 2000 els apartament turístics Sunwing Resort, ubicats al carrer Minerva del Port d'Alcúdia, patiren la caiguda de les parets laterals de l'edifici i deixaren al descobert l'interior d'un dels apartaments de la primera planta. Els tècnics apuntaren que la causa principal d'aquest ensorrament fou l'esllavissada del sòl, que va afectar les parets de càrrega que se situaven entre els fonaments i el forjat sanitari. Miraculosament, les persones que en aquells moments es trobaven a l'interior pogueren sortir sense patir cap mal. Durant el mateix any, un bloc de dotze apartaments de tres altures del complex turístic Picafort Park de Santa Margalida s'esbucaren i en pocs minuts quedaren reduïts en runes.

Els 54 turistes que estaven allotjats al bloc varen salvar la vida a causa que el sinistre succeí a les vuit de l'horabaixa, quan es trobaven reunits al hall del complex turístic. Encara ara les causes de l'incident no han estat aclarides. Les primeres investigacions no descartaven que el vent i la pluja haguessin afectat seriosament els blocs utilitzats per a la construcció dels apartaments i que fossin defectuosos. El cas més greu que ha patit el Nord de Mallorca es registrà el mes de març d'enguany, quan va caure part del sostre d'un edifici multifuncional, propietat de l'Ajuntament d'Alcúdia, que en aquells moments es trobava en construcció. Cinc empleats hi resultaren ferits de diversa consideració, però no hi va haver cap mort. La causa de l'esfondrament fou una errada en l'apuntalament de l'estructura.

Una desgràcia que canvià la política municipal

L'esfondrament de part de l'hotel Son Moll de Cala Rajada, que suposà la mort de quatre treballadors de l'obra, originà un canvi radical en la vida política i social del municipi. Per una banda, la desgràcia activà les alarmes que recordaven la necessitat d'extremar encara més les precaucions en matèria de seguretat a les construcions. Per una altra, l'exigència de fer complir la normativa urbanística, ja que la reforma de l'hotel es duia a terme sense el pertinent permís. El succés va provocar una forta consternació entre els veïns de Capdepera, perquè dos dels quatre difunts eren naturals del poble. Així mateix, la indignació es va apoderar dels familiars i dels empleats de l'obra davant dels dolorosos fets, a més de la por que l'esbucament de l'hotel hagués ferit més operaris de les empreses que en realitzaven la reforma.

Inestabilitat

El clima de crispació social es traslladà també a l'equip de govern de Capdepera. Els fets obligaren a demanar explicacions al batle, Bartomeu Alzina, sobre com es podien dur a terme unes obres sense haver estat precintades per la Policia Local. Això implicà que les dues regidores d'EU-Els Verds a la Sala abandonassin l'equip de govern del qual formaven part per discrepàncies amb la manera de dur urbanisme del batle, entre altres motius.
La sortida obligà que PSOE-UCAP/UM-PSM/Entesa governassin el municipi en minoria, un fet que ha suposat una certa paralització del dia a dia municipal i que ha ajornat l'aprovació dels pressuposts fins ara.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.