nubes dispersas
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 11.57°
13°

Es triplica el nombre de negats en platges i piscines de Mallorca

Un home de 80 anys que s'ofega a la piscina de ca seva, a Felanitx, és la desena víctima mortal d'enguany

La xifra de negats a Mallorca aquest estiu és, simplement, devastadora. L'any 2008, durant els mesos de juny i de juliol, se'n comptaren un total d'11 a les platges mallorquines i de 5 en piscines. Enguany, la xifra d'ofegats a les platges és de 28 i en piscines, de 10. Del total, vuit persones hi han perdut la vida. Quant a les altres, ha estat possible reanimar-les després de molts d'esforços.

La darrera víctima mortal es registrà ahir a Felanitx. Un home de 80 anys perdé la vida a la piscina del seu domicili, ubicat a la carretera que va de l'Horta a Portocolom, segons va informar l'112 i va confirmar una font de la Policia Local de Felanitx. L'avís de l'accident es produí devers les 10.20 hores. Hi anaren efectius del 061 , però no pogueren fer res per salvar-li la vida.

Les dades facilitades per la Conselleria d'Interior del Govern balear són inequívoques. Algun detall no va bé en matèria de seguretat al sector de la vigilància i la prevenció. Des del principi de l'estiu, s'ha registrat un total de 45 incidents greus a la mar, 13 rescats i 7 recerques.

Què és el que hi falla? És la pregunta que es formulen, cada dia, els responsables de les diferents empreses de socorrisme i la Federació balear de salvament i socorrisme de les Balears.

El president de l'entitat, Carlos de España, afirma: "És realment preocupant el nombre de negats que tenim a Mallorca. A més, hem de pensar que es tracta d'un estiu amb molts menys turistes que altres anys i, en lloc de disminuir, la xifra d'aquests accidents s'ha incrementat de manera considerable", afegeix.

Segons el màxim responsable de seguretat de la Federació, les autoritats competents hi tenen un paper molt important. "Com és possible que l'Administració permeti que als hotels i a les platges els socorristes se'n vagin a les sis de l'horabaixa? Què passa, que a partir de les sis és prohibit negar-se? Aquestes decisions són les que posen en perill les vides humanes. Tots sabem que a partir de les sis les platges i les piscines són plenes de turistes", comenta De España.

Un altre punt important, a parer del president de la Federació, són els requisits i les normatives que marca la Conselleria. "Als complexos hotelers, depenent de la mida de la piscina, es permet que no hi hagi presència del socorrista i que dues persones en tinguin el títol, és a dir, que el cambrer de torn i l'al·lot de manteniment són titulats, però no són allà. Quina seguretat pot oferir aquesta gent?", conclou.

D'altra banda, Bartomeu Llobera, responsable de Salvament Aquàtic, empresa especialitzada en socorrisme, destaca que "en qüestió de seguretat no hi ha secrets: es tracta de no estalviar-hi esforços i de disposar del personal més preparat i competent".

D'altra banda, José Merino, socorrista internacional, manifesta: "Posar-se davant una piscina és molt fàcil. El problema sorgeix quan tens una persona que s'hi nega i has de rescatar-la, en primer lloc, i després reanimar-la i estabilitzar-la fins que hi arribin les assistències mèdiques. És llavors que es coneix si el vigilant és un professional".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tomeu Binimelis Matemales, fa mes de 14 anys
Ofegar és sinònim de negar, signifiquen el mateix, al manco en una definició, evidentment en poden tenir altres.
Valoració:1menosmas
Per Tòfol, fa mes de 14 anys
Hi ha més piscines, fa molta calor i cada vegada hi ha més inmigrants i/o turistes.
Si fecim una estadística de la procedència dels ofegats a la mar dins el segle XX (per posar un periode prou llarg que resulti significatiu) podriem veure com el nombre de mallorquins és gairebé ridícul. Sempre hem tengut un respecte (no por) a la mar que "fa forat i tapa"
Altre cosa seria la de dones anegades dins cisternes, però això son altres berbes.
Valoració:3menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
En mallorcin existex anegar /änegà/.

I aquesta ès la forma que han de emprar els mallorcins i no mallorcins.

Aufegar o ofegar se usa quan ès fora de la aigua.
Valoració:-2menosmas
Per Tomeu Binimelis Matemales, fa mes de 14 anys
No acab d'entendre aquest "estudiantet" donant lliçons de morfologia catalana i a la vegada fent un caramull d'errades ortogràfiques. Els idiomes no s'han d'utilitzar com un “corsé” rígid, moltes paraules i expressions poder ésser utilitzades per dir el mateix, hi ha un verb que abans s'emprava més i també és igual de bo, “ofegar” .
La gran putada sense cap mena de dubte, és que la gent s'ofega, es nega, es mor en definitiva, supòs que l' increment dels morts bé donat per el cada vegada més nombrós parc de piscines privades i perquè fa un estiu amb unes temperatures sostingudes a nivells màxims, com mai s'havia vist.
Valoració:2menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
Ès millor emprar la forma "enegar" o "anegar" que ès la normal i no emprar formas dialectals com "negar", que a més li correspon el verb negar.

La etimologia de "enegar" ja està clara i li dona sentid segurament deriva o prové de "en aigua" o "dins aigua".

Si tenim duas formas diferenciadoras del important verb negar i del altre verb enegar, convé emprar las duas formas per diferentiar.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente